Het verdwenen kruispunt

Schrijver: Martin Bril
Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2006
Aantal blz.: 122

Over het boek:
We leven in een gedicht; Hoge Kwel, Opperdoes, Zingende Wielen, maar waar ligt Nederland? De meeste mensen zullen het antwoord niet weten. Nederland ligt in de buurt van Blokzijl en Scheerwolde – aan de rand van de Weerribben.

In Het verdwenen kruispunt brengt Martin Bril een bezoek aan dat Nederland, en aan allerlei andere plaatsen op het platteland. Het resultaat is een melancholiek, maar ook bijzonder geestig boek – een lofzang op een land dat verandert, maar toch hetzelfde blijft. Bril beschrijft een bermmonument voor verkeersslachtoffers langs een provinciale weg, treurige Chinese restaurants in Drenthe, gehakselde maisvelden in Twente, de rechte wegen van de Noordoostpolder, de schoonheid van spruiten, een voorjaarsdag langs de Vecht, een driesprong tussen Amersfoort en Barneveld, een zondagmiddag in Biddinghuizen, Pijnacker in de mist, een meisje uit Jubbega en de Waal die altijd voor bij Zaltbommel zal stromen.

Het verdwenen kruispunt gaat over dingen die iedereen wel eens ziet en die iedereen kent, maar die niemand zo goed kan beschrijven als Bril.

Mening Marjon (2 juni 2009):
En die laatste regel vat het heel goed samen. Martin Bril moet een enorm waarnemingsvermogen hebben gehad en dat tekende voor zijn schrijftalent. Martin Bril overleed 22 april 2009 op 49-jarige leeftijd en dat was voor mijn bibliotheek een reden om zijn boeken eens in de spotlight te zetten. Mijn oog viel er op en ik nam zomaar eens een boekje mee. Veel te dun naar mijn smaak, maar ik was nieuwsgierig. En ik werd niet teleurgesteld, want hij schreef echt enorm leuk en levendig. Ik las het in 2 uurtjes uit, maar was toen wel meegenomen naar allerlei uithoeken van Nederland en vond de titel inmiddels heel logisch. Ik ga meer van Martin Bril lezen!

*****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.