Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde

 

Auteur: Per J. Andersson
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2018
Bladzijden: 304

Over het boek:
Een koude decemberavond in New Delhi. Elke avond staat de jonge straatartiest PK mensen te portretteren in een parkje. PK heeft weinig bezittingen maar hij heeft wel een profetie die hij bij zijn geboorte meekreeg: “Je zult met een meisje trouwen dat niet uit het dorp komt, niet uit het district, zelfs niet uit ons land; ze zal muzikaal zijn, een jungle bezitten en geboren worden onder het sterrenbeeld Stier.’ Dan verschijnt er een jonge blonde vrouw die hem vraagt om haar portret te schilderen. Ze is geboren onder het teken van de os en PK weet direct dat zij de ware is.

Dit is het waargebeurde liefdesverhaal over PK, die op een tweedehands damesfiets een avontuurlijke reis maakte van meer dan 11.000 kilometer die hem door verschillende continenten voerde. Voor de vrouw van zijn dromen. Door zijn warme persoonlijkheid ontmoet hij veel verschillende mensen op The Hippie Trail, hij helpt een meisje in nood, komt ternauwernood Pakistan binnen en krijgt zelfs een vliegticket aangeboden van een vreemdeling. PK en Lotta zijn nog steeds gelukkig getrouwd en trots dat hun liefdesverhaal zoveel mensen aanspreekt.

Mening Marjon:
Wat een bijzonder verhaal! Het is echt gebeurd en dat maakt het zo speciaal. En als je niet gelooft dat bepaalde gebeurtenissen zijn voorbestemd of dat er meer is tussen hemel en aarde ben je na het lezen van dit boek wel overtuigd. Voordat PK en Lotta elkaar ontmoeten of ook maar van elkaars bestaan af weten, groeien ze al naar elkaar en naar een leven samen toe. Dat is teveel om nog toeval te noemen. Het verhaal wordt verteld in de derde persoon, vooral over PK: over zijn jeugd in armoede en als lid van laagste kaste, iets wat in de jaren 60 van de vorige eeuw nog een grote rol speelt. Hij ontworstelt zich aan de armoede maar die kaste zal hem nog lang achtervolgen. Af en toe gaat er een hoofdstukje over Lotta op datzelfde moment maar haar leven vertoont niet zoveel ups en downs. De eigenlijke reis gaat pas ver in de tweede helft van het boek van start en mist eigenlijk het avontuurlijke karakter. Het is echt een verslag met daartussen wat dagboekverslagen van PK over zijn twijfels of Lotta hem wel wil ontvangen in Zweden. Het verhaal boeit enorm, alleen daarom al wil je doorlezen maar sommige stukjes vind ik een beetje langdradig en niet echt iets toevoegend. Daarom toch een ster minder.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.