Het zelfportret / Sneeuw in april

Auteur: Rosamunde Pilcher
Uitgever: Van Reemst Uitgeverij
Jaar: 2002 (oorspronkelijk respectievelijk 1968 en 1972)
Bladzijden: 320

Over de boeken:
Bundeling van twee romans van de bekende Britse schrijfster (1924). In ‘Zelfportret’ krijgt Emma het bericht dat haar vader, een beroemd schilder die altijd op reis is, nu heeft besloten in hun huis aan de Engelse kust te gaan wonen. Zij besluit daarop Parijs te verlaten om hem beter te leren kennen. Hierbij ontmoet zij haar Grote Liefde. In ‘Sneeuw in april’ reist Caroline een week voor haar huwelijk met haar broertje naar Schotland om daar haar oudere broer waarvan zij jarenlang niets gehoord heeft te gaan zoeken. Door een sneeuwstorm raakt haar auto van de weg. Hierdoor krijgt haar leven een totaal andere en heel romantische wending. De plot van beide verhalen is totaal anders, maar de sfeer van de behaaglijke, tijdloze home & country houses is hetzelfde. Conventioneel, wat gezapig, zonder scherpe kantjes, beschaafd en ingetogen, zonder veel diepgang, maar de romans zullen zeker gewaardeerd worden door haar grote lezerskring. Kleine druk. ‘Zelfportret’ is nooit afzonderlijk verschenen maar werd wel eerder gebundeld met ‘De carroussel’ en ‘Enkele reis naar de zon’*; ‘Sneeuw in de zon’ verschijnt hier voor het eerst.

Mening Marjon (30 maart 2006):
Wat betreft deze twee boeken in Ă©Ă©n… Het eerste boek vind ik een van de mindere boeken van haar. Weliswaar goed, maar iets te oppervlakkig, net alsof het verhaal niet lekker op gang komt. Het tweede boek is geweldig en daar vlieg je gewoon doorheen. Warm, reĂ«el, echt Schots ook weer. Zalig.
Biblion van wie de korte samenvatting is spreekt van ‘zonder veel diepgang’, maar ik denk dat een inlevingsvermogen en eigen fantasie zeker een rol meespeelt.

***/*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.