Het zwembad

 

Auteur: Libby Page
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar: 2018
Bladzijden: 336

Over het boek:
Rosemary woont al haar hele leven in de Londense wijk Brixton. Maar haar buurt is onherkenbaar veranderd; de bibliotheek waar ze vroeger werkte werd gesloten, de kruidenier die iedereen kende is nu een trendy bar en haar geliefde man, George, is overleden. Wat haar vooral nog plezier brengt, is zwemmen.

Kate is net verhuisd en voelt zich alleen in de grote stad. Ze is begonnen met haar eerste baan voor een lokale krant. Als het buitenzwembad van Brixton met sluiting wordt bedreigd, weet Kate dat dit een kans is op een goed verhaal. Rosemary weet dat dit het moment is waarop ze ook haar laatste strohalm kan verliezen.

De twee besluiten zich samen in te zetten voor het behoud van deze belangrijke plek in de wijk. Want het zwembad is meer dan alleen een plaats waar gezwommen wordt. Door hun actie laten Kate en Rosemary zien wat de waarde is van gemeenschap en van verbondenheid, en tonen zij hoe heel gewone mensen zich sterk kunnen maken voor datgene waar hun hart ligt.

Mening Viv:
Ik mocht dit boek buzzen voor de leesclub van Hebban. Wat leuk om al een boek te mogen lezen en beoordelen voor de officiële publicatie. Ik was erg nieuwsgierig naar dit verhaal. Je leest mee met de ingetogen journaliste Kate. Ze woont al een hele tijd in Londen maar is eenzaam. Als ze voor haar werk een artikel mag schrijven over het openluchtbad in de buurt wat met sluiting wordt bedreigd veranderd haar leven. Ze sluit vriendschappen voor het leven en de vriendschap met de 87 jarige Rosemary in het bijzonder. Samen strijden ze om het bijzondere zwembad te behouden. Er sluiten tegenwoordig zoveel sociale voorzieningen die vaak een belangrijke functie hebben voor de samenleving. En pas als ze gesloten zijn blijkt hoe belangrijk ze zijn geweest. Kate bloeit op door de vriendschap en liefde die ze vind. Ik las het boek met veel plezier. Aan het einde moest ik wel even slikken.

*****

Mening Marjon:
Wat een prachtig boek waar je je helemaal in kan verliezen. De auteur neemt je mee naar de wijk Brixton in Londen waar de jonge Kate woont en werkt. Kate is eenzaam, heeft last van angsten en depressieve gevoelens. Voor haar werk moet ze schrijven over het plaatselijke zwembad dat met sluiting bedreigd wordt en zo ontmoet ze de oude maar nog heel levenslustige Rosemary. Deze wil haar te woord staan als Kate komt zwemmen. En daarmee verandert Kates leven in sneltreinvaart. Wat me vooral zo raakte is de gemeenschapszin van deze wijk, mensen kennen elkaar allemaal en hoe verschillend ze ook zijn: ze respecteren elkaar. Wat heeft Libby Page dat mooi neergezet. Wat een aanrader!

*****

Viv en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.