IJskoud (De Noordzeemoorden 2) *****

IJskoud_Fotor

Auteur: Isa Maron
Uitgever: Mistral
Blz.: 320
Jaar: 2014

Over het boek:
Op een koude novemberdag worden de doorgewinterde rechercheur Maud Mertens en de jonge Kyra Slagter weer samengebracht door een mysterieuze zaak. Twee jonge kinderen verdwijnen op bijna hetzelfde moment. Hoewel de politie met man en macht onderzoek doet, kan dat niet voorkomen dat er de volgende dagen meer kinderen ontvoerd worden. Er is geen enkele connectie tussen de verdwijningen: ze vinden overal in West-Nederland plaats, de kinderen zijn tussen de acht en twaalf jaar oud en er wordt geen losgeld geëist. Diverse Amber Alerts leveren niets op. Hoe meer kinderen verdwijnen, hoe groter de onrust in het land wordt.

Mening Clasien:
Dit is het tweede deel van de serie “De Noordzee moorden”. Dit verhaal gaat door waar het verhaal over Sarina, de zus van Kyra, in het eerste deel stopte. Dus ik zou aanraden om echt het eerste deel ook te gaan lezen. Daarnaast verteld Isa Maron het verhaal over kinderen die ontvoerd worden op klaarlichte dag. Wanneer er een goede tip binnenkomt denken ze de ontvoerders te hebben gevonden. Maar wanneer is op de plaats delict aankomen, ligt er een dode jonge man en zijn de ontvoerders met de kinderen verdwenen. Kyra kent Ă©Ă©n van de kinderen, een oppasjongen van haar beste vriendin Sophie, en duikt er meteen bovenop. Waarom deze kinderen, wat is het motief?
In de hoofdrol weer Kyra en natuurlijk Maud Mertens. Mertens is er alles aan gelegen om deze zaak tot een goed eind te brengen, omdat ze ooit tijdens een zaak een inschattingsfout heeft gemaakt welke het leven kostte van een kind. Het verhaal wordt verteld door verschillende personages, door Kyra, Mertens maar ook gedeeltelijk door de ogen van de ontvoerde kinderen. Spannend, gruwelijk een geweldig vervolg. Bovendien was het erg prettig dat ik het eerste deel net pas gelezen had en nog precies wist waar die over ging. Hopelijk volgt deel drie zeer spoedig.

*****

Mening Marjon:
Ik vind dat het verhaal langzaam op gang komt. Maar omdat de hoofdstukken afgewisseld worden door verschillende medespelers (de slachtoffers, Kyra en Maud Mertens) loopt het verhaal als een trein. Naast dat alles loopt net als in deel 1 als een rode draad de verdwijning van Sarina, de zus van Kyra. Alles bij elkaar genomen is het een spannende pageturner die je niet meer kan wegleggen (en daarom las ik het binnen 1 dag uit). Waarom worden de kinderen ontvoerd? Wat is de gemeenschappelijke factor? Alleen het feit dat ze allemaal een groot talent hebben of is er meer? Waarop en hoe zijn ze geselecteerd? Het verhaal steekt goed in elkaar, karakters zijn waar nodig uitgewerkt en je wordt geraakt door het schuldgevoel van Maud.

*****

Marjon en Clasien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.