Ik ben bij je *****

ikbenbijje

Auteur: Lorna Minkman
Uitgeverij: Clavis young adult
Jaar: 2015
Blz.: 204

Samenvatting:
Als hij oorlog was en ik vrede? Wat waren we dan samen?
Mijn naam is Sia Heeregrave. Op maandag 6 oktober 2003, enkele weken na mijn zestiende verjaardag, werd ik vermoord. Nadat mijn hart was gestopt met kloppen, sloot ik al mijn gedachten af en wachtte.
Sia Heeregrave leert haar moordenaar kennen in de tweede. Op een dag komt hij als nieuwe leerling de klas binnen. Zijn naam is Darko Krezla en hij is afkomstig uit Bosni√ę. Samen met zijn vader is hij vanwege de Balkanoorlog naar Nederland gevlucht. Sia is meteen gefascineerd door de jongen met de ondoorgrondelijke, duistere blik in zijn ogen. Wat gaat er om in zijn hoofd? Wat heeft hij meegemaakt? Steen voor steen breekt ze de muur af die hij om zich heen heeft gebouwd. Aarzelend vertelt hij haar de eerste, gruwelijke oorlogsverhalen … later volgen er veel meer.

Mijn mening:
Als hij oorlog was en ik vrede?
Wat waren we dan samen?
Dit is de vraag die Sia Heeregrave zich stelt over haar omgang met Darko Krezla.
Sia Heergrave wordt op 6 oktober, 16 jaar, vermoord.
Darko Krezla, 19 jaar, is haar moordenaar.
Je volgt het verhaal door de ogen van Sia, in ik-vorm, ze vertelt over haar omgang met Darko, een uit Bosni√ę afkomstige jongen, die samen met zijn vader vanwege de Balkanoorlog naar Nederland is gevlucht. Iedereen in de klas vindt hem een vreemde gozer, alleen Sia bekommert zich enigszins om hem. Langzamerhand vertelt Darko zijn oorlogsverhalen aan Sia. De gruwelijke feiten, hoe zijn moeder en zusje omkomen. Darko heeft een vreemd soort macht over Sia. “Toch bleef ik ervan overtuigd dat achter deze extreem verlegen jongen een heel boek schuilging dat ik zo snel mogelijk zou willen lezen”.
Soms verdwijnt Darko dagen om dan ineens voor Sia te staan. Hij houdt haar in de gaten.
Ze krijgen een soort van beginnende relatie, althans dat denkt Sia. Darko vertelt over de oorlog, Sia denkt dat als hij alles er maar uitgooit hij het verleden kan vergeten.
“Zou ik met mijn vrede zijn oorlog kunnen be√ęindigen simpelweg door alleen maar te luisteren?”
Darko, heeft stemmingswisselingen “Hij leek ondergedompeld in geweld, ver weg en overdreven onrustig. Ik had gehoopt dat de oorlog in zijn hoofd zou stoppen zodra hij mij de gelegenheid zou geven om hem werkelijk te leren kennen. Maar hij had zich verder teruggetrokken in de loopgraven van zijn eigen strijd”.
Paulien haar beste vriendin waarschuwt geregeld dat er iets niet klopt aan Darko, maar Sia neemt hem in bescherming met alle gevolgen van dien.
Sia wordt vermoord ” Onze gezinstoren viel om als in het spelletje Jenga. Ik was het uitgeschoven blokje dat het bouwwerk had doen instorten”.
Darko wordt opgepakt en geeft als enige verklaring:” Sia Heeregrave is het slachtoffer geworden van mijn oorlog”.

Dit verhaal is gebaseerd op de moord in 2003 Nijmegen op de 16-jarige Maja Bradaric.

Ervaringen tijdens de oorlog in Bosni√ę zouden de geestesziekte van de dader mogelijk hebben versterkt.

Dikke 5* aanrader.

*****

Clasien.

3 gedachten over “Ik ben bij je *****”

  1. Bijzonder Clasien dat het verhaal vanuit dit vermoorde meisje wordt verteld. Het doet me denken aan het boek wat ik aan het lezen ben; Mam, ik bel je zo terug van Wanda Beemsterboer. Het is ‘n ontroerend boek waarin de moeder beschrijft hoe haar mooie 20 jarige dochter door haar ex-vriend van het leven wordt beroofd. Ik zag het boek liggen bij een boekenmarkt in een kerk en kocht het voor 1,50 euro.
    De moeder beschrijft haar verdriet en ongeloof in prachtige po√ętische zinnen en het boek verveelt geen moment. Je leeft erg mee, mede doordat er foto’s in het boek staan waarop de familie te zien is in meer gelukkigere tijden. Indrukwekkend verhaal, het zal je overkomen als ouders en zus in dit geval. Dat hoop je echt nooit mee te maken…..

  2. Bijzonder Clasien dat het verhaal vanuit dit vermoorde meisje wordt verteld. Het doet me denken aan het boek wat ik aan het lezen ben; Mam, ik bel je zo terug van Wanda Beemsterboer. Het is ‘n ontroerend boek waarin de moeder beschrijft hoe haar mooie 20 jarige dochter door haar ex-vriend van het leven wordt beroofd. Ik zag het boek liggen bij een boekenmarkt in een kerk en kocht het voor 1,50 euro.
    De moeder beschrijft haar verdriet en ongeloof in prachtige po√ętische zinnen en het boek verveelt geen moment. Je leeft erg mee, mede doordat er foto’s in het boek staan waarop de familie te zien is in meer gelukkigere tijden. Indrukwekkend verhaal, het zal je overkomen als ouders en zus in dit geval. Dat hoop je echt nooit mee te maken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.