Jacoba, dochter van Holland

Schrijver: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo/Anthos
Jaar: 2010
Bladzijden: 317

Over het boek:
In deze historische roman kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, Willem VI, hertog van Beieren. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaarder wordt.

In Jacoba, Dochter van Holland zien we niet alleen een hertogin die ten oorlog trekt om haar gewesten te verdedigen, maar ook Jacoba’s persoonlijke kant: de ontwikkeling van een kwetsbaar, volgzaam meisje tot een volwassen, sterke vrouw. Haar relatie met haar moeder is er een die voor vele vrouwen herkenbaar zal zijn.

Mening Marjon (18-1-2011):
Wauw! Dit is geweldig! Ik vind geschiedenis wel interessant maar laat het meestal afweten omdat het vaak door saaiheid bevangen is. Maar niet dit boek. Dit is meer dan geweldig. Het grijpt je vanaf de eerste bladzijde aan en het laat je niet meer los. Dit maakt geschiedenis opeens leuker dan leuk. Als geschiedenis zó onderwezen wordt, laat niemand dat vak meer vallen. Simone van der Vlugt heeft het in een zeer eigentijds taaljasje gestoken, heeft Jacoba zeer menselijk en herkenbaar neergezet en je gaat zelfs om haar geven. En dan kijk je ook opeens héél anders naar het land waarin je woont. Want dat verhaal van en over Jacoba (overigens in de ik-vorm door Jacoba verteld) maakt onderdeel uit van onze grootse geschiedenis. Jacoba is echt.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.