Jij bent van mij

 

Auteur: Peter Middendorp
Uitgever: Prometheus
Jaar: 2018
Bladzijden: 304

Over het boek:
Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.
Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.
Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.

Mening Clasien:
De ik-figuur Tille is een liefhebbende vader, boer in hart en nieren. Door de herhaaldelijke afwijzing van zijn vrouw, vergrijpt hij zich aan een jong meisje. 13 Jaar lang ontkomt hij zijn straf.
Je leest over het leven van Tille, zijn gezin en ouders. Het boerenleven.
“We leken op elkaar, we hadden allebei in onze jeugd een vader gehad die op zeker moment zijn krachten had verloren”.
De personage Tille blijft neutraal, aan de ene kant sympathiek als vader, maar daarnaast een moordenaar. Zijn ouders vind ik vreselijke mensen.
Een gedeelte dat veel indruk op mij maakte was:
“Rosalinde was een jonge bloem, zo mooi, zo zacht, zo lief – ze rook ook altijd naar bloemen. Maar onze bloem heeft niet mogen bloeien. Het heeft niet zo mogen zijn. Rosalinde …is in de knop gebroken”.
Soms is een moord geen moord maar een ongeluk.
Soms is een ongeluk het gevolg van ongelukkige omstandigheden.

****

Clasien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.