Judas – Een familiekroniek (Astrid Holleeder 1)

judas

Auteur: Astrid Holleeder
Uitgever: Lebowski Uitgevers
Jaar: 2016
Bladzijden: 576

Over het boek:
®Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar Ă©Ă©n doel: hem levenslang geven.

Mening Marjon:
Allereerst: het boek is niet meer weg te leggen en is vanaf de eerste bladzijde beklemmend. Je voelt de angst van Astrid Holleeder op elke bladzijde. Natuurlijk is dit Ă©Ă©n kant van het verhaal, maar je kan niet anders dan geloven dat dit de waarheid is. Astrid vertelt heel open en ontwapenend over haar leven als lid van het gezin Holleeder. Over hun jeugd en uiteindelijk ook over Willem. Ik viel van de ene verbazing in de andere. Het is niet voor te stellen dat iemand zo kan zijn, zo emotieloos en meedogenloos door het leven kan gaan en daar ook mee wegkomt. EĂ©n man die zoveel macht heeft dat iedereen naar zijn pijpen danst en ook met iedereen afrekent die dat niet doet. Ook met mensen die vrienden of familie zijn. Er is veel duidelijk geworden. En wat heb ik een bewondering voor Astrid, haar zus Sonja, Sandra (ex van Willem) en Peter R. de Vries die er ook bij betrokken is. Astrid en Sonja willen vooral graag hun kinderen en kleinkinderen een veilig leven bieden maar de strijd is nog niet gestreden. Ze zeggen zeker te weten dat ze uit wraak door hun broer geliquideerd worden. En daarom zeg ik: respect voor deze sterke vrouwen, respect omdat ze als getuigen zijn opgetreden en omdat Astrid dit boek uitbracht.
Hier en daar vind ik het boek een beetje rommelig. Het schiet heen en weer in de tijd en dan worden er opeens voornamen genoemd waarvan je even niet meer weet wie dat is en in welke verhouding deze persoon staat tot Astrid en Sonja. Als je doorleest wordt dat wel weer duidelijk maar ik vond het toch een beetje storend.
Maar toch raad ik dit boek aan. Het leest heerlijk weg omdat het toegankelijk geschreven is en het laat je een heel ander beeld zien dan we allemaal hadden van deze Willem Holleeder. Aan halfjes doe ik niet dus mijn 4,5* worden er 5.

*****

Marjon.

5 gedachten over “Judas – Een familiekroniek (Astrid Holleeder 1)”

  1. Hij staat sinds gisteren hier ook op de e reader ik kon er niet om heen en was ben erg nieuwsgierig zodra het boek uit is waar ik nu in bezig ben gaat deze t nieuwe leesvoer worden

      1. Ik ben inmiddels op pagina 150 geloof ik…. ik vind het een goed boek het pakt je gelijk en hoe verder ik kom in t boek hoe vreemder ik het vind dat de neus zolang rond loopt en dat hij al die mensen gewoon oplicht en in de zeik neemt….. en dat er niks aan wordt gedaan. Maar ben benieuwd naar t rest van t boek lees t vooral tijden de dutjes van de kids….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.