Kindle eReader – mijn mening

cx
Weten jullie waar ik zo blij mee ben?
Kindle-paperwhite

Met mijn Kindle Paperwhite. Mijn nieuwste eReader.

Het begin
Ik ben zo’n 6 jaar geleden met Sony begonnen. En dat bleef mijn favoriet. Maar Sony hield er mee op. En toen kwam de Kobo. Daar heb ik er ook een van. Fijne eReader, verlicht scherm. Maar voor mij persoonlijk was het dat niet helemaal. De software vind ik niet zo prettig en het apparaat is niet altijd even snel. En nu heb ik sinds vorige week de Kindle Paperwhite wifi/3G en ik ben verloren. Wat een prachtig (ook verlicht) scherm, wat een hoog contrast, wat een gemak. Op Kindle kun je geen ePub lezen, dus je moet een boek via Calibre even omzetten van ePub naar Mobi.* En daarna mail je het naar je Kindle. Je krijgt namelijk binnen je Kindle(Amazon)-account een eigen emailadres. Je kan direct beginnen met lezen. En uiteraard kun je ook via je reader met 1 ‘click’ een boek aanschaffen bij Amazon. Heel handig en heel gevaarlijk 😉

Kindle-collage

Scherm
Als je dan de Kindle naast de Kobo legt, scoort de Kindle onmiddellijk hoger. Het contrast ligt hoger, het licht is prettiger. Ik besef dat dat een heel persoonlijke benadering is. Het zal voor iedereen anders zijn.

Minpuntjes
Zijn er dan geen minpuntjes? Jawel. Het al eerder genoemde feit dat er op de Kindle geen ePub gelezen kan worden. Ik vind dat niet vervelend; omzetten is snel gebeurd en ook toegestaan voor eigen gebruik. Een ander minpuntje is dat de Kindle niet werkt met de paginanummers van het papieren boek. Wel hanteert de Kindle een eigen systeem en geeft hij in percentage aan hoever je bent in het boek, hoe lang je er nog over doet en hoe lang je nog over het huidige hoofdstuk doet. En dat is ook leuk :-). En voor wie dat zou willen: het geheugen kan niet worden uitgebreid met een geheugenkaart, je moet het met 2 GB doen op de reader. Ik kan jullie verzekeren dat dat genoeg is.

Accu
Ondanks het verlichte scherm moet de accu zo’n 2 maanden meegaan. Dat beweren alle eReaders. Het probleem is dat ze uitgaan van een half uur lezen per dag. Ik lees veel meer halve uurtjes dan dat ene per dag en moet elke reader zeker elke 3 weken opladen. Maar dat vind ik nog een behoorlijke tijd. Het percentage van de accu wordt niet aangegeven, maar aan het symbooltje te zien is er nu een derde uit en dat na 4 boeken. Niet slecht.

Wifi of 3G?
Voor wie de 3G overweegt: dat brengt behalve bij de aanschaf geen extra kosten met zich mee. Je mag het alleen gebruiken voor het aanschaffen van boeken bij Amazon of het versturen van boeken vanaf je pc. Verder willen ze natuurlijk dat jij altijd wifi gebruikt als je daar mogelijkheid toe hebt. 3G is ook in het buitenland te gebruiken. Op hun site vind je een dekkingskaart.

Kindle-amazon

Hoesje
Ik schafte bij de Kindle een officieel Kindle-hoesje aan. Bij het openen, opent de Kindle onmiddellijk en bij het sluiten gaat hij in de slaapstand. Bij de Kindle ontvang je nog een datakabel. Tenslotte zal de Kindle ook opgeladen moeten worden. Een stekker zit er niet bij – zoals meestal. Ik gebruik voor het laden van mijn eReaders nog altijd de Sony-lader.

Leesplezier
Al met al is het het geld waard geweest. De Kindle verhoogt mijn leesplezier enorm. Wat ben ik hier blij mee. En jullie begrijpen het al: ik wil nu nog meer lezen 😛

De aardige Kindle
Tot slot: Kind betekent aardig en ik zag zo’n Kindle dan ook als aardig. Klinkt best leuk: kaaindel. Maar zo spreek je het niet uit. Je zegt: Kindel. Letterlijk betekent dat: aansteken, laten gloeien. Deze informatie heb ik van Wikipedia.

Fijne dag allemaal!

ps Ik ben geen technisch expert, alleen een blije gebruiker en een veelgebruiker. Deze ‘review’ is een persoonlijke indruk.

* Op internet zijn genoeg sites die uitleggen hoe dat omzetten gaat. Het is heel simpel, maar mag alleen voor eigen gebruik!

8 gedachten aan “Kindle eReader – mijn mening”

 1. Ik heb drie jaar de eerste Sony gehad. Bleef de laatste tijd elke keer vastlopen en na een keer gevallen te zijn, is die nu echt stuk en kan er helemaal niets meer mee. Alle aantekeningen en boeken dus weg. Ik kan wel zeggen dat die ervaring me niet erg positief heeft gemaakt t.o.v. een echt boek. Ik lees nu een ebook op de oude ipad die we nog hebben, maar of ik een nieuwe e-reader koop? Voorlopig niet.

  Maar toch wel leuk om iets positiefs van de Kindle te horen.

  1. Met die eerste Sony ben ik ook begonnen, Hans. Sindsdien is de software van eReaders wel verbeterd. Ik heb dat lezen op mijn iPad (4e generatie) wel geprobeerd maar kon er niet aan wennen. Het heeft toch teveel van een echt scherm. De verlichting van een eReaderscherm komt van de zijkanten en is dus niet rechtstreeks. Daarom vind ik dat wel prettig.

   Ik lees heel af en toe nog een papieren boek, als het niet anders kan. Ik blijf een boekenliefhebber en heb ook veel boeken staan. Maar lezen doe ik toch liever vanaf de reader: lichtgewicht, instelbare lettertypes en -groottes en lekker privĂ©. Niemand ziet wat ik lees – ik reis veel met de trein, dus dat voelt prettig. Daarnaast zijn eBooks meestal flink goedkoper, ook wel een uitkomst.

   Boeken kun je altijd terugvinden in de account van de online-winkel waar je ze kocht. Maar inderdaad: aantekeningen en dergelijke gaan verloren als een eReader er mee ophoudt.

 2. Lezen op iPad is inderdaad niet fijn, maar ik doe dat maar een kwartiertje per dag, dus dat kan nog wel. Daarom lees ik weer meer boeken nu. Dat ebooks goedkoper zijn klopt, maar je krijgt ook eigenlijk niets. Je kunt de ebooks niet uitlenen of doorverkopen. En tweedehands boeken zijn weer goedkoper dan ebooks :-).

  Ik lees ook in de trein en het maakt me eigenlijk niet uit dat men ziet wat ik lees.

  1. Helemaal waar. Tweedehands boeken zijn veel goedkoper. Ik heb heel lang bijna alleen maar tweedehands boeken gekocht (behalve van favoriete schrijvers) maar dat doorverkopen wilde op een gegeven moment niet meer lukken. Toen ben ik gaan weggeven. Er is heel veel gegaan naar een vrijwilligersproject waarin een bibliotheek werd opgezet voor een instelling van verslavingszorg. En verder aan vrienden en familie. Tot die ook allemaal aan de eReader begonnen. Nu ligt er weer een klein stapeltje en dat gaat naar de kringloop. Alleen het boek over de Samen is doorgegeven 😀

   Ik lees gemiddeld 2 uur per dag denk ik? Ik weet het niet eens.

 3. Hoi Marjon,

  Ik ben me een beetje aan het oriĂ«nteren en twijfel tussen een kobo of een kindle. Ik gebruik nu een Sony PRS-650 die nog prima werkt, maar ben toe aan iets anders 😉 Mij lijkt het verlichte scherm zo heerlijk van een kobo of kindle. Als ik jou review lees over de kindle zijn er voor mij geen twijfels meer en ga ik zo voor de kindle, maar ben je nog steeds zo tevreden als je in juni was? Heb jij de kindle bij mediamarkt aangeschaft of via amazon.de?

  Groetjes, Saskia.

  1. HiHi Saskia,

   Ik heb sinds de aanschaf van mijn Kindle geen andere eReader meer gebruikt. Wel eens geprobeerd en dan ging ik gauw weer terug naar de Kindle. Ik heb ook Kobo, zeker geen slechte eReader, maar ik vind Kindle een mooier scherm hebben (contrast, scherpte) en software-matig prettiger. Groot voordeel van Kindle is dat je je boeken er naar toe kan mailen. Nadeel is dat er geen ePub op kan, maar je kan via Calibre je eBooks makkelijk omzetten naar Mobi en dan dus vervolgens mailen. Als het om eigen boeken gaat en voor eigen gebruik, is dat wettelijk toegestaan. Mijn Kobo wordt nu door mijn man gebruikt en mijn Sony (PRST-3) is onze goede reserve. Ik heb de 650 ook nog van Sony – de accu is daar slecht van, maar daarvan is het scherm een stuk minder dan al die nieuwe eReaders. Dus voor jou zal het helemaal een grote stap vooruit zijn.
   Ik heb de Kindle Paperwhite 3G, deze is er ook met alleen Wifi. Die 3G is alleen interessant buiten het bereik van Wifi en als je een boek bij Amazon zelf koopt. Stuur je per mail een boek toe, mag dat alleen via Wifi. Verder is er nog de gewone Kindle – deze heeft geen verlichting! en de Voyage, die duurder is en waarvan je niet zelf de sterkte van de verlichting zou kunnen instellen.
   Ik kocht mijn Kindle Paperwhite inderdaad bij Mediamarkt online, zo had ik hem de volgende dag in huis. Ik heb er een origineel Kindle hoesje bij gedaan, dat kan ik je wel aanraden. Dit is een zogenaamde sleep-cover; als je hem dichtdoet, gaat je Kindle automatisch op de slaapfunctie.
   Ik koop mijn boeken trouwens wel bij Amazon, dus ik heb er gewoon een account. Toen er een keer iets mis ging en ik daarover mailde, kreeg ik 10 minuten later al een reactie en werd het in orde gemaakt.

   Succes met beslissen! Ik hoor graag wat het wordt.

   Groetjes, Marjon.

 4. Hoi Marjon,

  Ik wilde je even laten weten dat ik net na jou berichtje voor de kindle paperwhite (zonder 3G maar wel met wifi) ben gegaan. Ik heb ‘m nu dus een kleine 2 maandjes en ben dik tevreden 😀 Het verlichte scherm leest fantastisch! En ook zo helder! Ook handig vind ik dat ik kan zien hoe lang ik nog doe over het hoofdstuk en over het boek. Ik heb het gevoel alsof ik daardoor nog even snel een hoofdstuk verder lees Ăłf dat ik ‘m die avond uit ga lezen. Het omzetten van epub naar mobi in calibre gaat zo makkelijk, dat ik dit niet echt als belemmering zie. Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen die niet of nauwelijks achter een pc zitten dit wel een probleem kan zijn. Verder heb ik ook je raad opgevolgd om de bijbehorende hoes te kopen, erg fijn zo’n sleepcover!

  Groetjes, Saskia.

  1. HiHi Saskia,

   Wat leuk om te lezen! Ik vind het ook zo makkelijk dat je je boeken er naar toe kan mailen (of rechtstreeks kopen uit de Amazon winkel.

   Veel leesplezier met je Kindle Paperwhite, maar dat gaat wel lukken begrijp ik.

   Groetjes, Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.