Knap voor een dik meisje

Auteur: Tatjana Almuli
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Jaar: 2019
Bladzijden/Speelduur: 192/04:41:23

Over het boek:
Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Alsof het haar niet al duidelijk was hoeveel haar extra kilo’s haar hebben gekost. In haar puberteit waren er geen prille liefdes of eerste seksuele ervaringen, geen onbezorgd ontdekken van de wereld. In plaats daarvan waren er pestende klasgenoten, stiekeme vreetbuien en een constante schaamte.

Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe ‚Äď al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek neemt ze z√©lf de regie in het gesprek over haar lichaam, en doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is.

Mening Marjon:
Wat een ontroerend en verhelderend boek. Nooit eerder heb ik beseft hoe wij ge√Įndoctrineerd worden – en dat begint al in onze vroege jeugd – over dat dik zijn slecht is en slank goed en succesvol. Dikke mensen worden in boeken, op tv en in films (ook voor de jeugd!) neergezet als dom, sullig, fout, met stereotype beelden als voorzien van een hamburger, donut, veel eten. Ze worden slonzig uitgebeeld. Daaruit ontstaan vooroordelen over dikke mensen. En dat terwijl slank zijn niet per se gelukkiger of gezonder (!) maakt. Tatjana heeft hiermee te maken, al vanaf dat ze is geboren heeft ze overgewicht. Ze heeft zich altijd geschaamd, verstopt en moest vele hatelijkheden, kwetsuren en vooroordelen incasseren. Nu staat ze er anders in en heeft ze dit indrukwekkende boek geschreven. We kunnen nog heel veel van haar leren, ook de commercie, artsen, spotscholen, di√ętisten, noem maar op. Het boek is heel toegankelijk, prettig verteld. Ik zeg: lezen, iedereen!

*****

Marjon.

Note:
Dit was mijn eerste luisterboek ooit, best bijzonder. Luisteren naar een boek gaat voor mij langzamer dan het zelf lezen, maar Tatjana leest het zelf voor en doet dat heel prettig. Ik heb mijn Kobo Plus abonnement uitgebreid met luisterboeken en ook via de bibliotheek kan ik er gebruik van maken. En al zal ik vooral zelf blijven lezen; dat luisteren tussendoor is me heel goed bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.