Leef! *****

Leef

Auteur: Laura Maaskant
Uitgever: Uitgeverij Ten Have, Kosmos Uitgevers
Jaar: 2014
Bladzijden: 148

Samenvatting:
In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose ‘kanker’.
Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar ‘gewoon’, met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura’s ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is ‘in goud veranderd’.

Mening:
Dit is een heftig verhaal wat de schrijfster bijzonder mooi, open en op een directe manier vertelt. Ze laat daarmee iets heel waardevols zien: Het Leven. We moeten het leven, vandaag, want morgen is er niet en komt misschien ook niet. Laura weet dat ze niet beter wordt. Ze heeft nog een maand of twee maanden of een jaar of twee jaren, niemand die het weet. Maar het is voor haar niet belangrijk; ze heeft geleerd in het nu te leven en te genieten van wat er in haar leven is. Ik ben diep onder de indruk. Beste Laura, dank je wel voor het delen van jouw verhaal.

*****

Marjon.

3 gedachten over “Leef! *****”

  1. Ik heb dit boek al een tijdje geleden gelezen en was diep onder de indruk. Dat je op die leeftijd al zulke dingen op papier kan zetten dan schuilt er een aankomend schrijfster in jou. Laura zal waarschijnlijk haar energie in andere dingen steken. Ik heb haar ook op de t.v. gezien en wat komt ze dan toch positief over. Ze zal zeker ook haar moeilijke momenten hebben dat kan gewoon niet anders. Geweldig zoals Laura in het leven staat, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen. Het lijkt me echt moeilijk als je weet dat je niet meer zolang te leven hebt. ‘k Heb echt veel respect voor haar….petje af om dit persoonlijke relaas op papier te kunnen zetten. Ik bedank Laura ook voor het delen hiervan.

    1. Trudie, ik heb inderdaad ook veel respect voor haar (al heb ik haar nog nooit op tv gezien). Alleen al de manier van vertellen in haar boek. Wat jij zegt: op die leeftijd al zo schrijven.

      Bedankt voor je reactie!

      Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.