Met de zon als kompas

Auteur: Caroline van Hemert
Uitgever: Atlas Contac
Jaar: 2019
Bladzijden: 352

Over het boek:
In “Met de zon als kompas’ volgen we de avontuurlijke reis van ornithologe Caroline Van Hemert door de wildernis van Alaska. Op de universiteit, waar ze onderzoek doet naar zeldzame snavelmisvormingen bij mezen, doet niets Van Hemert nog denken aan waarom ze ooit biologie is gaan studeren. Ze voelt zich opgesloten tussen de steriele muren van het laboratorium. Om haar liefde voor de natuurwetenschap te hervinden, zit er maar Ă©Ă©n ding op: ze moet weer naar buiten, de natuur ondergaan. Ze besluit met haar man een tocht van 6500 kilometer naar de diepste wildernis van Alaska te ondernemen. Vanuit Washington reizen ze, afwisselend op ski’s, in een kano en te voet, via de oerbossen van Brits Columbia, tot ver boven de Arctische grens. Ze doorstaan grote gevaren en ondergaan grootse ervaringen – van ontmoetingen met walvissen op zee, tot lang gedroomde waarnemingen van de meest zeldzame vogels van Noord-Amerika. Caroline Van Hemert beschikt over het grote talent om te beschrijven wat het precies is, dat overweldigende geluk van buiten zijn en de natuur Ă©cht te beleven.

Mening Marjon:
In dit boek verlies je je helemaal. Ik zat geregeld echt op het punt van mijn stoel te lezen. Wat een reisverslag. Caroline en haar man Patrick maken met zo min mogelijk middelen een reis van 6500 kilometer in zo’n 8 maanden door Alaska. Ze doen dat per voet, ski en per raft/kano. Caroline beschrijft de reis op levendige manier met veel sfeerbeschrijvingen zodat je als het ware meereist en door haar ogen de wereld inkijkt. Ik kan me amper voorstellen wat voor een ervaring dat is geweest. Maar ik heb er wel uit geleerd dat dat pas mindfulness is: je bent daar met z’n tweeĂ«n in de natuur en er is geen contact met de ‘gewone’ wereld. Jij hoeft je ‘alleen maar’ bezig te houden met veilig zijn, wilde dieren op afstand houden (in dit geval vooral beren en soms ook een eland), het weer op dat moment en het vinden van een slaapplaats. Meer is er niet. Caroline beschrijft dat heel goed en je blijft er in lezen, het wordt geen moment saai. Achterin het (e)boek staan nog foto’s die het allemaal nog leuker maken. Wat een aanrader dit boek!

*****

Marjon.

3 gedachten aan “Met de zon als kompas”

  1. Dit boek is echt een aanrader. Ik kon het moeilijk wegleggen en het geeft je een heel andere kijk op wat echt belangrijk is.

    Sorry voor mijn late reactie… Veel gebeurd hier. Mijn moeder is anderhalve week terug overleden. Wat word je dan geleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.