Met het bloed van mijn hart (Reiziger/Outlander-serie deel 8 (boek 1 + 2)

methetbloed1 methetbloed2

Auteur: Diana Gabaldon
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2014
Bladzijden: 552 + 640

Over de boeken:
1945. Claire Randall is gelukkig getrouwd. De oorlog heeft haar van haar man Frank gescheiden, maar nu viert het echtpaar hun hereniging met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Daar stapt Claire tijdens een wandeling in een stenencirkel en ze wordt wakker in het Schotland van 1743.
Tijdens haar verblijf in het verleden ontmoet ze de onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser, die haar laat kennismaken met ongekende passie en allesomvattende liefde. Al snel blijkt echter dat Claire heen en weer kan reizen in de tijd, en wordt ze verscheurd tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.Zo begint de Reiziger-serie, een epische reeks vol passie en avontuur, angst en verraad en een liefde die alle barriĂšres van plaats en tijd overstijgt. Met het bloed van mijn hart, het achtste deel, speelt zich af in Schotland in 1778. Jamie Fraser staat op uit de dood, om tot zijn afschuw te ontdekken dat Claire met iemand anders is getrouwd.

Mening Marjon:
Allereerst: deze samenvatting is er wel erg kort door de bocht, maar het is amper nog samen te vatten ben ik bang. Het is dan toch nodig eerst de voorgaande boeken te lezen.

Dit zou het laatste en achtste deel van De Reiziger-cyclus – ook wel The Outlander-serie genoemd – zijn. En om de een of andere reden hebben ze in Nederland besloten dit laatste boek in tweeĂ«n te splitsen. Ik las het eerste boek uit met het idee dat ik eerst iets anders zou gaan lezen alvorens ik in het tweede boek zou beginnen. Maar daar zag ik vanaf toen ik door kreeg dat het verhaal zonder inleiding doorloopt in het tweede boek. Zelfs de hoofdstukken zijn doorgenummerd. Het zijn gewoon twee halve boeken en in andere landen/talen zijn de boeken gewoon als Ă©Ă©n boek uitgebracht. En daarom schrijf ik nu Ă©Ă©n recensie voor beide boeken.

Wat had ik moeite om in het boek te komen. Het ligt misschien aan het feit dat ik het laatste deel in november 2012 uitlas en dat is voor mij 304 boeken geleden. Ik werd overrompeld door de vele namen en karakters en heb uiteindelijk eerst de laatste 100 bladzijden van het vorige deel herlezen. Toen kwam alles weer terug en toen ik 100 bladzijden verder was in dit boek, zat ik er ook helemaal in. Het was niet meer weg te leggen. Diana Gabaldon speelt met het heden en verleden en het moet natuurlijk allemaal kloppen en dat doet het volgens mij ook. Ik vind die hele theorie fascinerend. Daarnaast beleven ze in het boek weer talloze avonturen, die het boek heel boeiend en spannend maken.

In het boek volg je allereerst het verhaal van Jamie en Claire, wat door Claire in de ik-vorm verteld wordt. Nog altijd is de liefde en chemie voelbaar tussen deze twee bijzondere mensen. Ze bevinden zich middenin de Onafhankelijkheidsoorlog in Amerika en dat is zeer uitgebreid beschreven. Ik geef eerlijk toe dat dit niet helemaal mijn ding is en soms vond ik de verhalen iets te uitgebreid. Een grote en welkome afwisseling zijn dan ook de avonturen van Bree (Brianna) en Roger met hun kinderen in het Schotland van 1980. Als ik eerlijk ben, boeide dat verhaal me meer en het is zo compleet anders dan de verhalen van Jamie en Claire dat het af en toe leek alsof ik twee totaal verschillende boeken zat te lezen. Naast deze twee hoofdverhalen volg je zijdelings nog de belevenissen van William, Ian en Rachel, Lord John Grey (over wie ook boeken zijn verschenen), zijn broer Hal, diens dochter Dottie, Fergus en Marsali en vele anderen. Ook komen er een paar oude bekenden uit een nog verder verleden even in het boek voor. Het boek is niet meer weg te leggen en als het einde nadert wil je alleen maar dat iedereen zich in dezelfde tijd zal bevinden. Hoe dat afloopt ga ik niet verklappen, maar ik vind het einde wel bijzonder tegenvallen. Alsof er opeens een heleboel gaten in het verhaal komen en je een enorme sprong vooruit maakt. Maar dan is er de heerlijke schrijfstijl van Diana Gabaldon. Ze schrijft levendig, ze houdt je aandacht vast en ook al gebeuren er serieus afschuwelijke dingen; ze werkt er een bepaalde luchtige humor in, waardoor het verhaal nooit zwaar wordt en toch zijn diepgang behoudt. Alleen daarom al zijn haar boeken aan te raden. En daarom ook geef ik de volle 5 sterren.

*****

Marjon.

Voorgaande delen:

       

11 gedachten aan “Met het bloed van mijn hart (Reiziger/Outlander-serie deel 8 (boek 1 + 2)”

  1. Natasja ik zie groen van jaloezie. Ik wil oohook haha! Het zal toch wel ooit op dvd uitkomen? Om nu 15,00 per maand alleen voor deze serie te doen… Gelukkig zijn de boeken er 😉 😉

   1. welke provider heb je dan? wij hebben ziggo, en ik kreeg voor vaste klanten voor een jaar 7,75. toen ging ik bellen omdat het online niet lukt en zeiden ze als ik tv extra nam voor 4 euro extra dat ik hbo voor een half jaar gratis had en daarna 9,95.het is dat ik de serie helemaal te gek vind maar qua films kies ik voor netflix .

    1. Wij hebben Tele2, eerste 3 maanden gratis en daarna 15,00 per maand. We zijn het niet waard; we kijken echt te weinig tv. Ik moet gewoon wachten tot de serie ook op dvd is. Komt vast wel!

 1. Ik heb gisteren het laatste deel, ” met het bloed van mijn hart 2″ uitgelezen en heb afkick verschijnselen nu. Iemand van jullie die nu begonnen is in ” Lord John 1 – Het dubbelleven van Lord John ” (John Grey…?? En zo ja, hoe is dat…?

  1. Ja, dat herken ik, die afkickverschijnselen. Ik heb ooit los deel 3 geloof ik van Lord John gelezen. Ook heel goed, maar ik miste de sfeer van deze serie. Er zit niets anders op dan even loslaten en weer herlezen ben ik bang! En op Netflix staat de serie. Ik heb af en toe een maandje Netflix om dat te kunnen zien 🙂

 2. Dus het laatste deel van Outlander eindigt niet goed? Ik zou echt willen weten of Jamie en Claire op het einde samen blijven en het dus goed afloopt..

  1. Het is voor mij alweer een tijd geleden, maar als ik mijn eigen recensie herlees, maak ik daaruit op dat het zeker wel goed afloopt, maar dat het een beetje afgeraffeld werd. al die verhalen moesten natuurlijk bij elkaar komen. Gewoon gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.