Naar de overkant

Auteur: Santa Montefiore
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2020
Bladzijden: 384

Over het boek:
Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?

Terwijl haar dochters met moeite hun leven op de rails krijgen, ontspoort dat van Marigold steeds verder. Het lukt haar niet echt meer om haar winkel te runnen, het huishouden draaiende te houden en de aangekondigde bruiloft van Suze voor te bereiden – zaken waar ze normaal gesproken juist talent voor had. Juist op het moment dat ook Daisy de liefde opnieuw vindt, wordt de diagnose duidelijk. Meer dan ooit heeft Marigold de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?

Mening Marjon:
Een aangrijpend boek over iets wat vandaag de dag steeds vaker lijkt voor te komen: dementie. Santa heeft geprobeerd vanuit de persoon zelf te schrijven en dat raakte me heel erg. Niemand weet hoe het echt is behalve degene die het niet meer kunnen vertellen. Maar de manier waarop Santa dat heeft gedaan geeft toch enige troost. Je leest ook hoe haar moeder en haar man het ervaren als ook haar twee dochters. De oudste dochter heeft ook haar eigen verhaallijn.

En toch… toch vind ik dit boek van Santa niet een hoogstandje. Ik vind het af en toe een beetje afgeraffeld en vind ook de manier waarop Daisy afrekent met het verleden een beetje makkelijk gaan. Haar zusje Suze wordt als een egocentrisch onvolwassen vrouw neergezet en is dan opeens volwassen. Ik had zelfs af en toe het gevoel dat dit niet door Santa Montefiore zelf geschreven is.

Daarom toch niet die 5 sterren.

****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.