Niet ongevoelig

niet-ongevoelig

Auteur: Henny Struik
Uitgeverij: Kok
Jaar: 2011
Bladzijden: 286

Over het boek:
Tegen welke problemen lopen vrouwen met een vorm van autisme aan? Wat doet het met je als vrouw wanneer dit op latere leeftijd wordt vastgesteld? Actuele vragen, nu blijkt dat het percentage vrouwen met autisme waarschijnlijk ca. vier keer zo hoog is dan gedacht.
Autisme leek een vooral mannelijke aandoening. Maar een toenemend aantal vrouwen blijkt er ook mee behept te zijn. Veelal wordt het bij hen op latere leeftijd vastgesteld. De stoornis valt bij hen minder op, omdat vrouwen doorgaans meer gevoeligheid tonen dan mannen, maar er wordt van zulke vrouwen meer gevoeligheid verwacht dan ze kunnen laten zien. Daardoor lopen vrouwen met autisme tegen specifieke problemen aan.
In dit boek komen vrouwen aan het woord bij wie op latere leeftijd autisme is geconstateerd. Ze vertellen over hun ervaringen voor en hun verwerking van de diagnose. Een boek dat vrouwen met autisme een hart onder de riem steekt en laat zien dat ze niet ongevoelig zijn, maar eerder overgevoelig.

Mening Marjon (6-8-2012):
Als we het over autisme hebben, hebben we nu nog te maken met Asperger Syndroom, PDD-Nos en Klassiek Autisme, maar deze termen zullen vanaf mei 2013 allemaal verdwijnen en dan onder ASS (Autisme Spectrum Stoornis) vallen. De criteria van DSM V die dan gaan gelden zijn aangepast. Maar nog steeds is het te veel op ASS bij jongens en mannen gericht. Vrouwen met ASS worden daarom vaak niet of niet juist gediagnosticeerd. Oorzaak is het feit dat vrouwen ASS anders uiten dan mannen. Hierdoor lopen veel vrouwen met ASS tegen muren op of weten niet eens dat ze ASS hebben. Vermoedelijk zijn er duizenden vrouwen in Nederland alleen al die worstelen met depressies, angststoornissen en heel veel onvermogen om een normaal bestaan te leiden, ‘alleen maar’ veroorzaakt door ASS maar ze weten dat niet en worden daarom verkeerd behandeld.

Voor al die vrouwen is dit boek geschreven en het was voor mij een bron van herkenning. Alleen al het feit dat wij vrouwen met ASS (en de mannen die ik ken trouwens ook) juist heel erg gevoelig zijn en absoluut niet ongevoelig! Het feit dat de schrijfster (zelf een ASS-er) vele andere vrouwen aan het woord laat over de ASS maakt dat het allemaal dichterbij je komt te staan. Het begin bevat veel termen uit de psychologie, als je daar niets mee hebt, kan dat even lastig zijn. Daarna maakt het vaart en wordt er veel duidelijk gemaakt. Niet alles komt aan bod, zoals natuurlijke medicijnen ter ondersteuning en ook wat je met voeding kan doen. Beetje jammer. Maar toch voelt dit boek erg compleet en heeft het een hoge toegevoegde waarde. Aanrader voor vrouwen met ASS, maar ook voor de partners van die vrouwen en andere mensen dichtbij en vooral ook voor mensen in de hulpverlening die te maken hebben met cliënten met ASS! Juist dat is een must! Dank je wel Henny Struik, voor dit boek!

*****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.