Opmerkelijke schepsels

 

Auteur: Tracy Chevalier
Uitgever: Orlando
Jaar: 2009/2017
Bladzijden: 352

Over het boek:
Wanneer Mary Anning in de rotsen aan de zuidkust van Engeland fossielen vindt van een onbekende dinosaurus, zet ze de wetenschappelijke wereld op zijn kop. De vondst stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak en wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens. Maar in de academische wereld van de vroeg negentiende-eeuw waar mannen de dienst uitmaken, krijgt Mary al snel een dienstbare rol opgedrongen en wordt ze geconfronteerd met vooroordelen, roddels, en een gebroken hart.

Gelukkig vindt Mary een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth Philpot, een vrijgezelle dame uit de middenklasse die ook in de ban is van fossielen. In hun relatie weten ze een broos evenwicht te vinden tussen heftige loyaliteit en nauwelijks onderdrukte afgunst. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen Mary en Elizabeth tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

Opmerkelijke schepsels is de schitterende nieuwe roman van Tracy Chevalier over een vrouw die met haar talent klasse en gender weet te overstijgen en uiteindelijk een paar van de belangrijkste ontdekkingen doet uit de negentiende eeuw. Bovenal is het een onthullend portret over de complexiteit en veerkracht van een vriendschap tussen vrouwen.

Mening Marjon:
Hoewel ik sommige delen van het verhaal een beetje saai vond, is het verhaal als geheel boeiend genoeg om dit boek te willen lezen. Vooral de gedachte dat de hoofdpersonen echt bestaan hebben en een kentering in de wetenschappelijke én religieuze wereld hebben veroorzaakt doet je doorlezen. Het speelt zich af aan het begin van de 19e eeuw en duidelijk is dat vrouwen toen nog geen enkel recht hadden, maar in wezen net zo veel bereikten als mannen, due er dan hun stempel op drukten. Je vraagt je af hoe vaak dat ook op ander gebied is gebeurd. De relatie tussen Elizabeth en Mary is verwarrend. Is het vriendschap of zelfs dat niet?

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.