Opname *****

Opname

Auteur: Sigrid Landman
Uitgever: Schijverij Mooi Mens
Jaar: 2014
Bladzijden: 248

Samenvatting:
Na de geboorte van haar dochter Jasmijn wordt Merel opgenomen op de PAAZ. Ze wordt volgestopt met medicatie en heeft het gevoel dat het personeel geen tijd heeft om met haar te praten. De psychiater heeft zijn diagnose postpartum depressie snel gesteld. Ze probeert hem duidelijk te maken dat ze zich geen raad weet met de baby. Waar andere moeders van nature hun kind aanvoelen, tast zij in het duister. Gedurende haar opname komt Merel er steeds meer achter dat het ondoenlijk is om goed voor Jasmijn te zorgen. Ze maakt schema’s om de verzorging in kaart te brengen, haar psychiater constateert een dwangneurose. Hij instrueert de verpleegkundigen om niet in te gaan op haar vragen. Als haar ontslag bekend wordt gemaakt is ze bang dat ze het thuis niet gaat redden. Ondanks een laatste wanhoopsdaad wordt ze naar huis gestuurd.

Mening:
Wat aangrijpend. Van begin tot eind weet Sigrid te verwoorden wat Merel overkomt nadat ze moeder is geworden. Hoewel ik geen kinderen heb, is het verhaal van Merel heel herkenbaar voor mij. Het is ongelofelijk triest dat niemand bij PAAZ zag wat er aan de hand was, dat Merel alleen maar volgestopt werd met medicijnen, niemand luisterde. Het verhaal speelt zich rond het jaar 2000 af en toen was er nog weinig bekend over autisme bij vrouwen maar er is nog steeds veel onwetendheid over ASS (Autisme Spectrum Stoornis) bij vrouwen. Vrouwen zijn sociaal en verbaal veel beter ontwikkeld dan mannen, waardoor de diagnose ASS vaak over het hoofd wordt gezien. Alleen daarom al zou dit boek gelezen moeten worden door iedereen die met psychiatrische patiĂ«nten werkt. Maar behalve dat
  Sigrid heeft het heel toegankelijk geschreven, heel puur. Het raakt diep. Het laat je niet meer los. Je waant je bijna ook opgenomen. Wat een aanrader.

*****

Marjon.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.