Queen over Queen ****

queenoverqueen

Auteur: Tjerk Lammers en anderen
Uitgever: Mooks Publishing
Jaar: 2014
Bladzijden: 2004.

Samenvatting:
In Queen over Queen – Bohemian Rhapsody wordt de geschiedenis van de band opgetekend aan de hand van klassieke interviews met Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, John Deacon en producer Roy Thomas Baker. Het zijn de beste vraaggesprekken van de afgelopen veertig jaar uit toonaangevende bladen als NME, Melody Maker, Mojo, Q, Guitar World, Oor, Revolver en Lust for Life.
De bandleden vertellen over hun muziek en hun vriendschap, maar ook over ruzies onderling en met managers, platenbonzen en de pers. En ze vertellen over de dood van Freddie en de wil om toch verder te gaan, over verleden, heden en toekomst.
Deze geschiedenis van Queen wordt geĂŻllustreerd met honderden foto’s, waarvan een groot deel hier voor het eerst te zien is.
Bovendien worden de 25 populairste songs van Queen diepgravend geanalyseerd, met als hoogtepunt de onverwoestbare nummer 1-hit ‘Bohemian Rhapsody’.

Mening:
Het boek is samengesteld uit de 25 hits van Queen die ooit in de Top 2000 (jaarlijks van Kerst tot Nieuwjaarsdag) verschenen. Technisch gezien klopt dat niet helemaal; 1 hit is van Freddie Mercury en Monteseratt CaballĂ©. En ook heeft The Great Pretender van Freddie solo er ooit in gestaan en deze wordt niet genoemd. De 25 hits worden uitgelicht en afgewisseld met interviews en artikelen uit het verleden met en over de Queenleden met daar tussendoor vele fantastische foto’s. Voor Queenfans (waar ik ook toebehoor) niets nieuws onder de zon, maar zo’n boek wil je als Queenfan natuurlijk wel hebben 😉 Het is leuk om al die interviews en artikelen van weleer te lezen, maar op den duur komen er toch herhalingen. Want elke journalist vraagt toch vaak hetzelfde, zoals naar het ontstaan van Bohemian Rhapsody. Op het laatst sloeg ik dat soort herhalingen over. Maar ik genoot des te meer van de foto’s, van het even weer ondergedompeld worden in wat ooit de echte Queen was. Ja, ik vind het best dat Brian May en Roger Taylor zijn doorgegaan, eerst met Paul Rodgers en nu met Adam Lambert. Het zijn allebei goede zangers die de muziek van Queen goed aankunnen. Maar op de een of andere manier boeit het me toch minder. En dat is heel persoonlijk. Een boek waarderen ook. Vanwege de herhalingen geef ik het net geen 5 sterren.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.