Ravenzwart (Jimmy Perez/The Shetland Quartet 1)

ravenzwart

Auteur: Ann Cleeves
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Jaar: 2006
Bladzijden: 286

Over het boek:
Op een koude januariochtend wordt in de sneeuw die Shetland bedekt het lichaam gevonden van Catherine Ross. Het zeventienjarige meisje is gewurgd met een sjaal. Boven het lichaam cirkelt een grote groep raven.
Inspecteur Jimmy Perez ondervraagt als eerste Magnus Tait, de laatste die Catherine in leven heeft gezien.
De plaatselijke bevolking brengt de verdachte ook in verband met de verdwijning van de elfjarige Catriona Bruce, een aantal jaren geleden.
Voor de bewoners van Shetland is Magnus de gedoodverfde moordenaar. Maar Perez twijfelt. Is deze eenzame, tragische figuur wel tot moord in staat?

Mening Marjon:
Een thriller die zich afspeelt op de Shetland Eilanden en aangezien ik nooit eerder een boek las dat zich daar afspeelde voor mij bijzonder genoeg. Binnen de kortste keren word je opgenomen in de hechte gemeenschap, een gemeenschap die ook scheurtjes vertoont. Acht jaar eerder verdween het meisje Catriona en ze werd nooit meer gevonden. De zwakbegaafde oude man Magnus was verdachte maar omdat er geen bewijs was werd hij nooit veroordeeld. Behalve door de andere bewoners van het eiland. Nu er een meisje van 17 wordt gewurgd wijzen weer alle vingers richting Magnus. Maar heeft hij het wel gedaan? Wat is een motief? Het boek laat zien hoe je buiten de maatschappij kan vallen als je niet kan meekomen of als je ‘anders’ bent. Een boek dat je niet meer weglegt, al is het niet vreselijk spannend; het is wel een pageturner. Het boek heeft het niveau van de Scandinavische thrillers. Het einde is zeer onverwacht.

*****

Mening Viv:
“Ravenzwart” is het eerste boek met de inspecteur Jimmy Perez. Het speelt zich af op de Shetlandeilanden. Je proeft veel van de sfeer, eilanden met veel ongerepte natuur. Je leert ook enkele tradities en feesten kennen die de eilanden kenmerken. Ik zou er weleens naar toe willen. Ann Cleeves weet een verhaal neer te zetten met een beklemmende spanning. Jimmy wordt ingeroepen om zich te buigen over de zaak Catherine. Een 17 jarig meisje wat vermoord wordt teruggevonden. De inwoners van het eiland weten zeker dat Magnus, een teruggetrokken oude man de dader is. Jimmy en zijn collega’s zijn hier niet zeker van en zoeken naar bewijs en naar andere mogelijke daders. Een boek wat ik niet meer kon wegleggen met een verrassend einde. Er zijn meer thrillers verschenen met de inspecteur Jimmy Perez die wil ik zeker nog eens gaan lezen.

*****

Marjon en Viv.

2 gedachten aan “Ravenzwart (Jimmy Perez/The Shetland Quartet 1)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.