Rosamunde Pilcher

RosamundePilcher

Ze is een van mijn favoriete schrijfsters aller tijden. Rosamunde Pilcher. Ik heb al haar boeken, zowel in het Engels als in het Nederlands en ze worden geregeld geheel of gedeeltelijk herlezen. Zojuist herlas het grootste deel van haar boek De Schelpenzoekers, dat ook verscheen onder de titel Cirkels in het Zand. Heerlijk!

Rosamunde schrijft niet meer. Ze ging met pensioen toen ze 80 jaar werd en gelijk heeft ze… Maar wat vind ik het jammer. En omdat ik al haar boeken al op de oude Uitgelezen heb geplaatst, zal er op deze Uitgelezen geen boek van haar meer geplaatst worden. Dat betekent dat haar naam niet tussen de auteurs zal staan en dat kon ik niet verkroppen. Ze hoort er bij, absoluut! Bij deze is dat opgelost.

Rosamunde is inmiddels 89 jaar oud, wat een leeftijd! Veel van haar boeken zijn verfilmd tot series die vooral in Duitsland erg populair zijn. Maar in Nederland is Coming Home en het vervolg Nancharrow uitgezonden (serie bij de NCRV) en dat werd goed bekeken! Ik heb beide series op dvd (weliswaar zonder ondertiteling, maar dat is geen probleem). Heerlijk om te zien!

Wat is dat toch met haar boeken? Wat maakt ze goed? Het zijn romans met een heleboel herkenbaarheid, met menselijkheid, maar met een sfeer die het gezellig maakt. Ze is fantastisch in sfeerbeschrijvingen, daar kun je je helmaal in verliezen. Haar verhalen spelen zich bijna allemaal af in Cornwall (waar ze haar jeugd doorbracht) en in Schotland (waar ze na haar huwelijk met de Schot Graham Hope Pilcher naar verhuisde – naar Dundee om precies te zijn, waar ze nog steeds woont. Grappig detail: haar meisjesnaam is Scott). Haar boeken zijn niet zoet, ze zijn reĂ«el, maar ze hebben een gezellig soort warmte door alles heen. Zodra je in een van haar boeken begint, ben je verloren.

Haar zoon Robin Pilcher schrijft ook romans. Hij heeft een eigen stijl – die ik echt kan waarderen, maar toch herken je iets van de warmte die zijn moeder ook in haar boeken stopte.

Gelukkig heeft ze veel boeken geschreven en wat is het toch heerlijk om er af en toe een te herlezen. Nog nooit een boek van Rosamunde gelezen? Dan wordt het tijd! Het zijn stuk voor stuk aanraders!

KLIK HIER voor haar boeken.

Marjon.

8 gedachten over “Rosamunde Pilcher”

 1. Volgens mij heb ik nog nooit iets van deze schrijfster gelezen, maar ik zal eens in de bieb kijken of daar boeken van haar staan 😉

  liefs Insoon

  ps: de Koekjesclub van Ann Pearlman staat ook genoteerd!

  1. Ik weet gewoon zeker dat jij haar boeken goed vindt. Wel is het zo dat haar dikke boeken veel beter zijn. Mijn favoriet is Thuiskomst. Leuk van de Koekjesclub!

   Liefs, Marjon.

 2. Wat leuk deze log over je favoriete schrijfster! Gewoon lekker van genieten af en toe toch van haar boeken. En anders plaats je hier de herlezers toch ook gewoon?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.