Rouw op je dak *****

rouwopjedak

Auteur: Jos Brink
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2007
Bladzijden: 93

Samenvatting:
Rouwen betekent een moeilijke weg gaan: je weet dat je kunt lopen, maar je wilt eigenlijk niet verder. Er ligt een onoverzichtelijk traject voor je. Een rouwproces geeft uitdrukking aan pijn en verdriet, twee grote emoties die onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Het is een weg die je toch moet gaan. Naar een horizon waar hemel en aarde wellicht weer bij elkaar komen… Rouwen is een proces van heling, het uiteindelijk accepteren van wat onvermijdelijk bleek. Er zijn vooralsnog alleen maar verliezers en je hebt geen enkel uitzicht op winst. Wat jou is overkomen, is de meest traumatische ervaring die mensen kunnen hebben. En er is niemand die echt weet en kan meevoelen wat jij voelt, omdat geen twee mensen gelijk zijn, ook al hebben zij hetzelfde te doorstaan. Jouw verdriet is uniek. Hoe groei je door je pijn heen? En kan dat? Hoe ga je om met je woede? En wat is berusting? In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een ‘mensen-mens’) geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert. Dat wat de auteur zelf, en samen met anderen, heeft meegemaakt, vormt de basis van Rouw op je dak, bepaald niet alleen geschreven voor mensen die leven vanuit een religieuze optiek: wie je ook bent, waar je ook bij wilt horen, verdriet is verdriet. Jos Brink legt je in dit boek geen waarheden op, maar probeert met je mee te gaan. Niet om je te dragen, want dat kan niet. Maar misschien kan hij jou wel weer leren lopen…

Mening:
In het jaar dat dit boekje verscheen, overleed Jos Brink (pastor en stervensbegeleider) zelf, wat alweer genoeg zegt: vandaag heb je, morgen is ver weg. Leef in het nu. In 5 maanden tijd verloor ik 4 dierbaren: stiefvader, vader, tante/vriendin en hond Mitzi. Ik weet nu dat ik sterker ben dan ik had verwacht. Ik ben er – met anderen – doorheen gekomen maar ik ontkom niet aan rouwen. Een vriendin zei: Rouwen moet, klaar uit. En inmiddels weet ik dat dat ook echt zo is. Dat dreef me in dit boekje te lezen. Het is dan ook een en al herkenbaarheid. Ik denk dat iedereen tijdens het rouwproces hier iets aan heeft. Jos Brink laat de manier waarop in het midden, want rouwen is ook zo persoonlijk. Vele onderwerpen komen aan bod: verlies van ouders, van een kind, door euthanasie en door zelfdoding. Helemaal compleet vind ik het in die zin niet; waar is rouwen om een huisdier? Maar hoe dan ook; een aanrader!

*****

Marjon.

 

2 gedachten over “Rouw op je dak *****”

 1. Ik heb het boekje in mijn computermeubel staan en zal het nog eens gaan herlezen. Ik vond Jos altijd al zinnige dingen zeggen daarom heb ik het ooit gekocht. Iedereen heeft in zijn leven met verlies en rouwen te maken daarom is het ook herkenbaar en het geschrevene troostrijk.
  Rouwen om een huisdier, ook weet ik hoe dat aanvoelt. Mss heeft Jos zelf nooit een huisdier gehad en er daarom ook niet aan gedacht. Je kunt inderdaad op vele manieren rouwen ook b.v. om een verloren liefde, door een handicap of ziekte waardoor je de dingen niet meer kan doen die je ooit deed etc…..

  Groeten van Trudie.

  1. Trudie, Jos Brink had altijd een kat of katten waar hij zelfs columns over geschreven heeft. Maar het komt in dit boekje gewoon niet aan bod.

   Ik verloor dit jaar mijn stiefvader, vader, tante/vriendin en mijn hond en het voelt allemaal even heftig. Mijn moeder is door ziekte ook niet meer helemaal mijn moeder – dat is ook een soort rouw – en toen mijn hondje volledig dementeerde, rouwde ik ook al. Rouwen is echt iets waaraan je niet ontkomt.

   Jos Brink zei zeker zinnige dingen en hij is veel te jong gegaan. Ik denk dat ik dit boekje ook nog wel eens herlees.

   Bedankt voor je reactie.
   Groetjes, Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.