Schone kunsten (De Winter 1)

 

Auteur: Corine Hartman
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
Jaar: 2007
Bladzijden: 384

Over het boek:
Inspecteur Nelleke de Winter heeft een veeleisende baan bij de politie in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. En naast de zware verantwoordelijkheid die op haar rust als leider van een onderzoeksteam naar een met raadselen omgeven moordzaak, heeft zo ook nog eens thuis de handen vol, waar haar partner Jaap en diens drie dochters veel van haar aandacht en energie vragen.
Het prachtige dorp Lichtenvoorde wordt op een mooie zondagmorgen in juni ruw wakker geschud als een jong vrouw dood wordt aangetroffen in The Arthouse, de plaatselijke kunstgalerie. De bewijzen ontbreken vooralsnog, maar dat Lucienne Vos, een laatstejaars kunstacademiestudente, is vermoord, staat voor Nelleke als een paal boven water. De eigenaar van de galerie, Maarten Peters, is een charmante persoonlijkheid maar al snel behoort hij tot een van de verdachten in moordzaak.
Het spoor van onderzoek leidt De Winter en haar team verder naar een agressieve ex-vriend, een medestudent die hoopt op spoedige doorbraak in de kunstwereld en een gefrustreerde leraar, op wie het slachtoffer verliefd was. Maar ook naar de spoken uit haar eigen verleden, die zij – naast deze gecompliceerde zaak – met alles was zij in zich heeft het hoofd zal moeten bieden…

Mening Viv (30-11-2010):
Zo dit is weer een thriller die me in de greep hield zeg.
Corine Hartman weet haar personages erg sterk neer te zetten. Op een gegeven moment dacht ik wel he dat kon wel eens de moordenaar zijn. Maar dat maakte het niet minder spannend. Ook krijg je naast de moordzaak veel inzicht in het priveleven van Inspecteur de Winter. Daardoor leer je haar goed kennen.
Het 1 staat ook niet los van het ander. Haar eigen verleden komt tijdens het onderzoek ook om de hoek kijken. Een psychologische thriller van sterke kwaliteit wat mij betreft. Het speelt zich af rond een galerie, dus ook ook de kunst komt om de hoek kijken en dat spreekt mij wel aan.
Na schone kunsten schreef Corine ook nog Tweede adem en Open einde met Nelleke de Winter als inspecteur. Die ga ik zeker ook nog lezen!
Corine Hartman is mijn favoriete Nederlandse schrijfster

*****

Mening Marjon (9-8-2011):
Dit is mijn eerste Corine Hartman en ik ben heel erg onder de indruk. De verteltechniek is heerlijk toegankelijk, je leeft helemaal mee met de hoofdpersonen in het boek, de karakters zijn sterk neergezet en dat alles met een vleugje spanning en nog veel meer boeiends. Wat je in de greep houdt is het verleden van hoofdpersoon Nelleke. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat er in haar leven is gebeurd en welke invloeden daarvan duidelijk aanwezig zijn. En nog is niet alles duidelijk; er is nog een deel 2 (Tweede adem) en deel 3 (Open einde). Die liggen hier ook en ga ik zeker lezen!

*****

Vivje en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.