Sil de strandjutter

Auteur: Cor de Bruijn
Uitgever: Kok
Jaar: 1940/2007
Bladzijden: 336

Over het boek:
Terschelling rond 1900. Sil Droeviger woont met zijn vrouw Jaakje en zijn zonen in een simpele boerderij en leeft een pover leven. Wanneer Jaakje een dood meisje baart, weten ze dat ze nooit meer een kind zullen krijgen. Maar tijdens een zware storm weet Sil een jong meisje te redden terwijl de moeder verdrinkt. Sil neemt het kind mee naar huis en besluit het met Jaakje op te voeden als was het zijn eigen dochter. Hij noemt haar dan ook naar zijn overleden kindje, Lobke.
De komst van Lobke leidt tot grote onrust bij de gemeenschap. Maar ook binnen het gezin zorgt de opgroeiende Lobke voor de nodige emoties…
Het boek geeft een prachtige beschrijving van het leven op het eiland aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Als boek een bestseller en als tv-serie mateloos populair.

Mening Marjon:
Dit is natuurlijk een echte klassieker en het was niet de eerste keer dat ik dit boek las. Maar toch kon ik er weer van genieten. Het echte leven op Terschelling toen (rond 1900) wordt goed weergegeven: het eenvoudige leven met hard werken en toch ook grote problemen. Meer was er haast niet in het leven: alleen het leven daar op het eiland, zonder het bestaan van radio, zonder kranten. Je ging het eiland niet af, alleen jongeren (jongens) deden dat eventueel om te gaan varen. Sil jut op een avond zelfs een dochter en gaat voor dat meisje heel veel voelen: het maakt hem kwetsbaar in zijn liefde. Prachtig boek, ouderwets taalgebruik wat precies bij het boek past met een woordje ‘Terschellings’ en Fries, opgesierd met tekeningen van Anton Pieck: nog steeds een aanrader.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.