Spierpijn

 

Auteur: Har Meijer
Uitgever: Karakter Uitgevers
Jaar: 2011
Bladzijden: 271

Over het boek:
Een huisarts moet machteloos toezien hoe zijn collega en beste vriend langzaam wordt gesloopt door de gevreesde spierziekte ALS. Wouter Gerbrands en Jim van Vuuren sinds hun Leidse jaren gezworen studievrienden zijn beiden huisarts in een dorpsgemeenschap. De patiënten lopen met hen weg en Wouter zegt dat ze dat te danken hebben aan het feit dat ze over een zesde zintuig beschikken, een voelspriet waarmee ze feilloos aanvoelen hoe iemand eraan toe is. Maar als Jim in rap tempo fysiek en geestelijk aftakelt, laat Wouters antenne hem in de steek. Want wat hij in eerste instantie diagnosticeert als alcoholverslaving, blijkt later tot zijn grote schrik een vergevorderd stadium van de ongeneeslijke spierziekte ALS te zijn. Wat volgt is een zinloze tocht langs genezers in het alternatieve circuit, van op geld beluste doktoren en gebedsgenezers tot dubieuze pillendraaiers. Want in zijn wanhoop vanwege zijn snelle aftakeling laat Jim elke vorm van ratio varen en ziet Wouter zich geplaatst voor een diepmenselijk dilemma: houdt hij zijn eigen medische vaandel hoog of blijft hij zijn beste vriend ondersteunen in diens zoektocht in het circuit van kwakzalvers? En wat maakt dat bij hem los? In Spierpijn laat Har Meijer op indringende wijze zien dat je als arts rationele beslissingen en diagnoses kunt stellen, maar dat als een ziekte heel dichtbij komt, als een familielid, beste vriend, of als je als arts zelf plotseling patiënt wordt, je in de eerste plaats als mens reageert.

Mening Marjon (10-10-2011):
Een schrijnend verhaal, heftig en meeslepend. Zonder omwegen wordt geprobeerd duidelijk te maken wat de ziekte ALS met een mens doet. Bij Jim in het bijzonder is de ziekte zeer progressief. Dit alles wordt opgeluisterd door zijn collega huisarts Wouter die worstelt met zijn gevoelens omdat hij ondanks zijn studie en kennis niets voor zijn vriend kan doen, behalve een vriend zijn.
Het verhaal wordt afgewisseld met heden en verleden en met Jim en Wouter. Je leest hoe ze elkaar ontmoetten, over de vrouwen in hun leven. En ook over de wanhopige zoektocht van Jim naar genezing als ALS is vastgesteld. Hij gaat daar heel ver in, ver over zijn eigen academische grenzen.
Minpuntje vond ik dat er veel seks en alcohol in voorkomt.
Verder is dit een echte aanrader. Want het is duidelijk uit het hart gegrepen. De schrijver, Har Meijer is zelf huisarts en heeft zijn broer aan de ziekte verloren en dit proces van dichtbij meegemaakt.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.