Storm over Jacaranda

stormoverJacaranda

Auteur:: Tamara McKinley
Uitgeverij: De Kern
Jaar: 2001/2010
Bladzijden: 384

Over het boek:
De wijngaarden van Jacaranda behoorden eens tot de machtigste van Australië. Maar nu Joseph Witney – het tirannieke hoofd van de familie – overleden is, komt het bedrijf in de problemen. Om haar kleindochter Sophie ervan te overtuigen dat de wijngaarden onder geen beding verkocht mogen worden, neemt Cordelia, Josephs weduwe, haar mee naar de Hunter-vallei, de plek waar het allemaal begon. Daar vertelt Cordelia het verhaal van Rose, een jong meisje dat halverwege de negentiende eeuw wegvluchtte uit Engeland om een nieuw bestaan op te bouwen in het wilde, onbekende Australië…

Storm over Jacaranda is het adembenemende verhaal over meerdere generaties van een bijzondere familie. Een geschiedenis die begint in het Britse Sussex in 1830 en eindigt in het hedendaagse Australië.

Mening Marjon (13-1-2011):
Ik had al eerder een poging gedaan dit boek te lezen en kwam er niet doorheen…? Wat eigenlijk wel idioot is, want ik ben een groot liefhebber van de boeken van Tamara McKinley. Natuurlijk kan er een boek tussen zitten dat minder is, maar haar andere lezers vinden het boek wel geweldig. Aangestoken door de vele beelden uit Australië vanwege die verschrikkelijke overstromingen daar, begon ik het boek weer te lezen. En nu was het niet meer weg te leggen. Ik las het in twee dagen uit.

Het boek speelt zich af in het heden met daartussen hoofdstukken naar het verleden, beginnend in 1830 in Engeland, wat zich al gauw verplaatst naar Australië. Het is absoluut geen opsomming van historische feiten, maar gewoon een mooi verhaal met een decor van toen, waarbij dat ‘toen’ helemaal niet zo opvalt. De afwisseling van de tijdvlakken is absoluut niet verwarrend of storend; het verhaal blijft goed doorlopen.

Wat je – behalve het prettig geschreven verhaal – vooral doet doorlezen is de geheimzinnige rode draad door het verhaal heen. De familiegeschiedenis kent vele verhalen en steeds meer ben je gedreven er achter te komen welke verhalen dat zijn.
Wat een prachtig boek. Ik hoop dat Tamara McKinley nog veel boeken zal schrijven. Ik heb er nog een in voorraad, maar daar wacht ik nog even mee 🙂

En zo zie je maar… Soms ben je echt niet in de stemming voor een bepaald boek. Dan lees ik ook absoluut niet door. Maar ik geef het later toch nog een kans. En dat is soms niet voor niets!

*****

Marjon.

Eén gedachte over “Storm over Jacaranda”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.