Taal is zeg maar echt mijn ding

Schrijver: Paulien Cornelisse
Uitgever: Contact
Jaar: 2009
Aantal blz: 229

Over het boek:
Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die ‘groter als mij’ zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen b√≠jna n√≥√≥it zeggen wat ze bedoelen. (‘Als ik even heel eerlijk ben’ lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel).
Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Grappig dat je dat zegt,’ terwijl het helemaal niet grappig is.

Mening Viv (28 december 2009):
Ik had dit boek al een tijdje op het oog. Toen ik dan ook een bon te besteden had (een VVV Irischeque) ben ik dit boek dan ook gelijk gaan halen.
Op internet en op Bol staan wisselende recensies over dit boek, daarom was ik ook wel nieuwsgierig geworden. Maar…………..wat een geweldig boek zeg af en toe echt zitten lachen tijdens het lezen. Veel dingen zijn zo herkenbaar en gangbaar dat je denkt ja waarom gebruiken we dat eigenlijk? Paulien stelt dingen aan de kaak, maar veroordeeld ze niet. Taal blijft gewoon een fascinerend iets. Soms zijn bepaalde woorden in de mode en gebruikt ineens iedereen ze, terwijl ze een jaar later ineens ‘uit’ zijn.
Ik bleef maar doorlezen om te kijken wat ze nu meer gevonden had. Ook haar eigen woordkeuze gaat ze analyseren. Echt een aanrader dit boek. Heel wat anders dan de literaire thrillers die ik meestal lees hihi…

Een aantal voorbeelden uit het boek:
– In Nederland hebben we het vaak over genieten, we genieten overal maar van. In de Engelse taal zullen ze nooit zeggen I am enjoying, maar I am enjoying the holiday bijvoorbeeld!
– Praten over huisgenoten ipv over je gezin of je vrouw
– Aan zinnen zeg maar toevoegen
– Problemen aanpakken, vroeger moest je problemen doorstaan

*****

Viv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.