Tilly Tod (Tilly Tod 1)

 

Auteur: Mary Schoon
Uitgever: Vcl/West-Friesland
Jaar: 2012

Over het boek:
Ze is gevonden op de stoep van het weeshuis in Noord-Holland. ‘Ze heet Tilly’, stond er op het briefje dat bij haar lag. Verder weet Tilly helemaal niets van haar afkomst. Wat Tilly wel weet, is dat ze weg wil uit het weeshuis. Ze wordt er uitgebuit en heeft geen toekomstperspectief. Daarom stippelt ze een ontsnappingsplan uit: als ze om een boodschap wordt gestuurd, vlucht ze naar een schip dat ze heeft zien liggen. De eigenaar van het schip, Brand, neemt haar onder zijn hoede. Maar de grond wordt Tilly in dit dorp te heet onder de voeten. Met haar nieuwe naam Suzan Brand klopt ze aan bij een boerderij ver uit de buurt, waar de twee vrijgezelle bewoners wel een meid kunnen gebruiken. Bij deze Guus en Harm voelt ze zich al snel thuis. Maar kan ze ook blijven?

Mening Natasja:
Tilly is als baby ter vondeling gelegd voor een weeshuis. Ze is als een moeder voor de kleintjes, een vriendin voor de wat oudere kinderen, maar vooral is ze het manusje van alles. De ergste dingen maakt ze mee, dit verdriet en ellende moet ophouden. Na al die jaren als sloofje te worden gebruikt verzint ze een plan om te ontsnappen.
Of je nu leest over het weeshuis of de tijd erna, het verhaal grijpt je.Je leeft mee met Tilly die op haar jongere leeftijd al zoveel heeft meegemaakt. Een hartverwarmend maar ook triest verhaal dat je niet snel zal vergeten.

****

Natasja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.