Tuinieren voor de geest

Auteur: Sue Stuart-Smith
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2020
Bladzijden: 320

Over het boek:
Wie in de aarde wroet, ploegt ook in het hoofd. In Tuinieren voor de geest onderzoekt psychiater Sue Stuart-Smith hoe tuinieren onze innerlijke wereld beĂŻnvloedt. Het proces van creĂ«ren en verzorgen, van snoeien en bemesten heeft invloed op ons geestelijk welzijn, het vermogen tot zelfreflectie en op onze creativiteit. Dat blijkt ook uit resultaten van horticulturele therapie, waarbij tuinieren als remedie wordt voorgeschreven om uiteenlopende psychische problemen – van verslaving en depressie toteenzaamheid en PTSS – te behandelen.

Stuart-Smith baseert zich op de neurowetenschap en de psychoanalyse, en put rijkelijk uit haar eigen praktijk en uit het echte leven. Ze laat zien hoe tuinieren zich niet slechts beperkt tot het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.

Mening Marjon:
Een boek dat weliswaar wat interessante dingen vertelt maar dat niet echt motiveert. Het is niet prettig leesbaar en het is een aaneenschakeling van opsommingen die beginnen met ‘uit onderzoek is gebleken’ en dan volgen er vele praktijkvoorbeelden. Hoe je dat tuinieren nu precies in je eigen leven kan toepassen om jezelf te helpen met je problemen blijft onduidelijk.  Het boek is ook nog eens erg duur: voor de digitale versie betaal je 13,99.

***

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.