Vanuit de verte

Schrijver: Donna Milner
Uitgever: De Kern
Jaar: 2008
Aantal blz: 333

Over het boek:
De vijftienjarige Natalie Ward groeit op aan de voet van de Rockies in Canada, een paar kilometer van de grens met de VS. Het is eind jaren zestig en op de melkveehouderij van haar ouders lijkt de rest van de wereld onbereikbaar ver weg. Zij leidt een gelukkig leven met haar ouders en broers, en is ervan overtuigd dat iedereen haar wel moet benijden. Vooral om haar knappe oudste broer Boyer, met wie Natalie een goede band heeft en met wie ze een interesse in boeken deelt.
Wanneer de zachtaardige Amerikaan River Jordan de grens over komt om onder zijn dienstplicht uit te komen, krijgt hij werk als knecht en wordt meteen opgenomen in het gezin. Maar door zijn komst worden de gezinsrelaties al snel op de proef gesteld, en Natalie ziet door de gebeurtenissen van die zomer haar idyllische leven uiteenspatten.
Nu is het vijfendertig jaar later en Natalie wordt gebeld door haar broer Boyer, van wie ze sindsdien vervreemd is, net als van de rest van de familie. Hij vraagt haar of ze naar huis komt, omdat hun moeder op sterven ligt. Met tegenzin keert Natalie terug naar de boerderij en ze bereidt zich voor om eindelijk de verschrikkelijke gebeurtenissen en geheimen onder ogen te zien die ze al die jaren heeft proberen te vergeten.

Mening Marjon (16 november 2008):
Wat een ongelofelijk prachtig boek. Het wordt verteld door Natalie (heel af en toe afgewisseld met herinneringen van haar moeder) op een manier alsof dit allemaal echt gebeurd is. Zo voelt het ook en zo word je ook meegezogen in het verhaal. Het boek is niet meer weg te leggen, je ‘moet’ weten wat er toch gebeurd is dat alles zo heeft veranderd. Want er gebeurt een ding en dat brengt alles zo aan het rollen dat de levens van de hoofdpersonen uit het boek vergoed veranderen. Het zit echt heel goed in elkaar. Het einde lijkt voorspelbaar maar is verre van dat. En dat maakt dat het boek van begin tot eind alleen maar goed is.

*****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.