Verbroken

verbroken

Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Jaar: 2015
Bladzijden: 322

Over het boek:
Ethisch hacker, Mara de Wolff, krijgt opdracht het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcast Group te testen op veiligheidsrisico’s. Het duurt niet lang voordat ze informatie onder ogen krijgt die niet alleen het bedrijf, maar ook haarzelf ernstig in gevaar brengt. Ze ontdekt dat iemand op het punt staat een ingenieus opgezet plan ten uitvoer te brengen, dat duizenden mensen het leven kan kosten en waarvan de gevolgen heel Nederland zullen treffen.

Mening Clasien:
Verbroken is gebaseerd op 12 maart 2006 toen vijf Amerikaanse soldaten in het dorpje Yusufiyah een huis binnendrongen. Dit met grote gevolgen voor het daar wonende gezin.

Mara de Wolff woont in Amsterdam en heeft een bedrijfje aan huis in computerbeveiligingen. Ze leeft in een virtuele wereld, computers, programma’s en systemen is haar leven. Nadat haar eerste man Michael door een auto ongeluk om het leven kwam en ze haar verdriet niet achter zich kan laten trouwt ze met zijn beste vriend Juda. Met hem krijgt ze een tweeling Jamil en Isra. Juda blijkt niet de man te zijn die ze kende, verschil in opvattingen over de opvoeding, cultuurverschillen. Alles wat met zijn geloof de Islam te maken had, liep als een rode draad door hun leven. Wanneer ze scheiden, ontvoerd Juda zijn kinderen naar Irak. Mara ziet ze nooit meer terug.

Mara krijgt een opdracht van een groot mediabedrijf en vind daar een lek. Vanaf dat moment verkeerd ze in grote moeilijkheden met gevaar voor haar leven en dat van haar kinderen. Ook haar onderbuurman Rudi Keller is in nood. Ze krijgen te maken met een terreuraanslag.

Dit is een heel ander verhaal dan ik van Linda Jansma gewend ben, het onderwerp is actueel en heel goed uitgewerkt. De personages van Mara en Imara zijn erg goed neergezet, hun emoties maar vooral hun drijfveer. Mara haar twee kinderen en Imara genoegdoening voor wat haar familie is aangedaan. Ik vond alleen de computertaal soms moeilijk te bevatten, voor een leek kwamen er erg veel termen in voor. Deze werden wel uitgelegd, maar toch haalde me dat uit het verhaal. Dit had wat mij betreft minder uitgebreid gemogen. Verder natuurlijk volop spanning zoals we van Jansma gewend zijn.

****

Mening Marjon:
Een boek lezen dat buiten je comfort zone valt maakt dat je goed moet opletten dat je het objectief beoordeelt. Iets wat jouw smaak niet is, maakt dat je het al gauw negatief beoordeelt. Maar daar is in dit geval geen sprake van. Ik had nog nooit iets van Linda Jansma gelezen, maar het eerste dat opvalt is haar toegankelijke schrijfwijze. Het boek leest heerlijk weg. En ook al lijkt het een boek vol moeilijke computertermen te worden (wat het niet is), schiet je zo door het boek heen. Wel is het zaak je hoofd erbij te houden. Het boek schiet heen en weer van heden naar verleden. Er zit een zeer actueel onderwerp verwerkt in het verhaal en computerexpert Mara de Wolff wordt geconfronteerd met een keuze tussen het Nederlandse volk en haar kinderen. Uit welke hoek dreigt het gevaar en welke keuze moet ze maken?

****

Clasien en Marjon.

EĂ©n gedachte over “Verbroken”

  1. Dit boek heb ik ook nog in de kast staan en is ‘t enigste boek wat ik nog niet heb gelezen van Linda Jansma. Gewoon een goede schrijfster die over actuele onderwerpen schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.