Verder dan de sterren (Firefly Lane 2)

verderdandesterren

Auteur: Kristin Hannah
Uitgever: Boekerij
Bladzijden: 432
Jaar: 2016

Over het boek:
Tully Hart doet alles met overgave, gedreven door mooie dromen voor de toekomst en de pijnlijke herinneringen aan haar verleden. Ze denkt dat ze alles aankan. Dan sterft haar beste vriendin Kate. Tully belooft Kate op haar sterfbed dat ze een moeder zal zijn voor haar kinderen. Dat blijkt moeilijker dan ze ooit had kunnen denken… Kates dochter Marah is kapot van verdriet over de dood van haar moeder, en trekt zich steeds verder terug uit het gezinsleven. Niets en niemand lijkt tot haar door te kunnen dringen, ook Tully niet. Tully’s moeder Dorothy liet haar dochter keer op keer in de steek, maar nu Tully voor de grootste uitdaging van haar leven staat, wil Dorothy er voor haar zijn. Maar om eindelijk echt een moeder voor haar dochter te kunnen zijn, zal ze eerst de schokkende geheimen uit haar verleden onder ogen moeten zien. De drie vrouwen zijn elk op hun eigen manier gekwetst en eenzaam. Ze hebben elkaar hard nodig om hun leven weer in eigen hand te nemen, maar kan liefde hun achterdocht en verdriet overwinnen?

Mening Natasja:
In het boek Wie naar de sterren grijpt, maakte we al kennis met Kate en Tully, twee hartsvriendinnen voor het leven.
Het einde was dan ook erg triest, en in dit deel lezen we hoe het nu met iedereen gaat.
Voor wie Wie naar de sterren grijpt niet gelezen heeft, is het totaal geen probleem om in dit verhaal te komen, want het is ook erg goed om los te lezen, maar dan moet je niet naderhand het andere boek gaan lezen natuurlijk.
Mijn eerste reactie van dit boek was, het lijkt wel dat het achterstevoren geschreven is, en daar bedoel ik dus mee, dat iedereen in dit boek het verdriet op zijn eigen manier verwerkt en ze vertellen hun verhaal in het verleden. Hier moest ik even aan wennen, en ik zou het haast een punt minder gegeven hebben hierdoor. Maar ook hier raak je aan gewend, zeker als je meegesleurd word in het verwerken van verdriet en dingen die in het verleden zijn gebeurd, waardoor je iemand helemaal anders gaat beoordelen.
Rouwverwerking, misbruik, het hiernamaals en je eigen helemaal verliezen, zijn de hoogte punten in dit verhaal.
Ik zou zeggen laat je meeslepen in deze prachtige roman, iets anders geschreven als dat wat we gewend zijn van Kristin Hannah, maar zeker de moeite waard.

*****

Mening Marjon:
Het komt goed. Dat is waar je altijd in moet blijven geloven. Misschien wordt het niet meer zoals het was, maar narigheid gaat voorbij en dan wordt alles weer goed. Daar gaat dit boek over. Het is het vervolg op ‘Wie naar de sterren grijpt’* en hoewel dit boek goed zelfstandig te lezen is, raad ik aan toch eerst ‘Wie naar de sterren grijpt’* te lezen. Dat boek is zo ongelofelijk mooi en heftig en dat ontneem je jezelf als je met dit boek begint. En dan dit boek‚Ķ Het gaat verder waar het vorige boek eindigde en het is zwaar, heel zwaar en heel deprimerend. Iedereen vecht zo tegen zijn of haar demomen die er na de dood van Kate zijn gekomen. Het verhaal gaat vooral over Tully, Marah en Dorothy. Deze laatste heeft haar eigen verhaal dat losstaat van Kate maar dat van grote invloed is op het leven van Tully. Het verhaal is heel meeslepend, gaat heel diep en laat je niet zomaar los. Het is heel knap dat iemand zich kan inleven en het zo kan overbrengen op de lezer. Kristin Hannah is een fantastisch goede schrijfster. Waarom dan geen 5 sterren? Omdat het hele boek zwaar is. Het is drama op drama zonder ook maar √©√©n lichtpuntje. Ik denk dat ieder boek dat ene lichtpuntje nodig heeft omdat die er in het echte leven ook altijd zijn. Pas later wordt het lichter. Ben je momenteel een beetje depressief (of erger)‚Ķ Ga dit boek dan niet lezen. Maar aan al die andere mensen kan ik het aanraden. Want het is prachtig.

****

Natasja en Marjon.

Het voorgaande boek (klik op afbeelding voor meer info):

wienaardesterrengrijpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.