Vet

 

Auteur: Bas Robben
Uitgever: Good Cook
Jaar: 2018
Bladzijden: 224

Over het boek:
Bas Robben weet het zeker: vet is lekker. Vet maakt bovendien gelukkig. Alle reden om na Zuur te duiken in zijn tweede kookboek ‘Vet’. Vet geeft een gerecht niet alleen smaak, het heeft ook een functie in de keuken. En dus gaan we conserveren, frituren, konfijten, infuseren en bakken.
In ‘Vet’ tref je niet alleen spannende recepten, maar ontdek je bijvoorbeeld ook de functie van boter in bladerdeeg. Vet conserveert je zelfgemaakte rilette, maakt je Utrechtse sprits bros, geeft een krokant laagje aan je friet en geeft textuur aan je mayonaise. Bas duikt in de verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten en gebruikt onder andere reuzel, schmaltz, ossenwit, ghee en zelfgekarnde boter.
Met goede en leuke theoretische achtergrondinformatie, leer je klassiekers als confit de canard, Zeeuws spek en Italiaanse lardo maken, maar ook aantrekkelijke recepturen als Taiwanees gefrituurde kip met veel te veel witte peper, softijs van mascarpone met granaatappelmelasse en Japanse ramen met een flinke lepel reuzel. Natuurlijk sluit Bas af met een paar lekkere cocktails waarin vet ook een rol speelt.

Mening Marjon:
Een fantastisch kookboek met vet in de hoofdrol. Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vet, terwijl we het gewoon nodig hebben: verzadigd en onverzadigd. Bas Robben laat zien dat ze ook heel smaakbepalend zijn in de keuken. Het boek staat boordevol recepten waar specifiek vet – als in dierlijk vet of plantaardige oliën – in wordt gebruikt. Hij legt ook veel uit en maakt het daardoor heel toegankelijk. De recepten bevatten niet te veel ingrediënten en zijn ook niet moeilijk te maken. Wel heb je soms niet alledaagse ingrediënten nodig die je niet even bij de supermarkt koopt. Maar ook hier heeft Bas Robben aan gedacht: achterin het boek staat een lijst met webwinkels waar je deze ingrediënten kan kopen. Het boek is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

Inleiding
Vet lekker
De functie van vet
De smaak van vet
Waarom vet wel gezond is en waarom niet
het verschil tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten
Boter
Olijfolie
Plantaardige vetten
Dierlijke vetten
Voordat je begint met koken
Conserveren
Frituren
Konfijten
Infusies & Emulsies
Bakken & IJs
Drankjes
Ingrediënten waar je even iets voor moet doen
Webwinkels waar ik graag koop
Menusuggesties

Het boek zit grafisch mooi in elkaar en is voorzien van mooie foto’s.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.