Vinexvrouwen

Auteur: Naima El Bazaz
Uitgever: Querido
Jaar: 2010
Bladzijden: 192

Over het boek:
Het leven in een vinexwijk verloopt niet altijd soepel. Daar weet Naima El Bezaz, die zelf al bijna tien jaar in zo’n buurt woont, alles van. In haar autobiografische roman Vinexvrouwen beschrijft ze het wel en wee van haar gezin in deze typisch Nederlandse nieuwbouwwijk. Als Marokkaanse kijkt zij met een fris oog naar de Hollandse gewoontes, al speelt er nog iets anders mee: de vinexwijk wordt geleidelijk aan bevolkt door steeds meer nationaliteiten, wat voor onrust zorgt. Terwijl haar dochtertje op school christelijke liedjes leert, verbaast El Bezaz zich over de Nederlanders. Ze begrijpt eigenlijk niets van hun eigenaardige gedrag.
El Bezaz neemt de lezer mee naar huis en naar de buren en houdt ons zo een genadeloze spiegel voor, waarbij de auteur zichzelf bepaald niet spaart.

Mening Marjon:
Toen ik vernam dat deze auteur zich van het leven had beroofd (en dat is zo triest) besefte ik weer dat ik dit boek en het vervolg er op nog had willen lezen. Maar er komen steeds meer boeken bij en dat schuift je wens steeds verder omlaag. De boeken staan in Kobo Plus en ik ben in het eerste begonnen en kon het niet meer wegleggen. Fascinerend hoe zij heel nuchter en met een gezonde dosis zelfspot aankeek tegen het leven van wat zij gewoon autochtonen noemde. Ik heb me geschaamd en ik heb gelachen, al moet ik toegeven dat het leven dat zij daar beschrijft mij niet bekend voorkomt. Maar ik woon ook niet in een Vinexwijk 😉 Al met al is haar vlotte verteltechniek en haar schrijfstijl een bijzonder aantrekkelijke. Aanrader!

*****

Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.