Vrouwen met autisme

Auteur: Bronja Prazdny
Uitgever: Aldo
Jaar: 2019
Bladzijden: 240

Over het boek:
Tot enkele jaren geleden werd gedacht dat autisme typisch iets mannelijk was. Steeds duidelijker wordt dat autisme bij vrouwen en meisjes vrijwel net zo vaak voorkomt. Gemiddeld – tot hoogbegaafde vrouwen met autisme zijn echter beter in het camoufleren van hun ‘tekortkomingen’ en nemen meer moeite zich aan te passen aan wat sociaal wenselijk is, waardoor ze relatief onopgemerkt door het leven kunnen gaan. Zelfs voor behandelaars zijn ze niet altijd makkelijk te herkennen, met alle gevolgen van dien. Want hun autisme mag dan misschien minder zichtbaar zijn, de problemen die deze vrouwen ervaren doen niet onder voor die van mannen met autisme.

In dit boek komt een dertiental vrouwen met autisme en een normale- tot bovengemiddelde intelligentie aan het woord. Hoewel de meerderheid een ogenschijnlijk normaal leven leidt met bijvoorbeeld studie, werk, gezin en eigen huishouden, moeten deze vrouwen onder de oppervlakte veel moeite doen zich staande te houden in een wereld boordevol prikkels. Dit boek laat zien hoe vrouwen met autisme hun plaats vinden in onze maatschappij. Een openhartig boek over een kwestie waar nog te weinig van bekend is.

Mening Marjon:
Een mooie samenvatting van iets wat een spectrum is, waardoor de verschillen groot zijn. Toch is het duidelijk dat autisme zich bij vrouwen meestal anders uit dan bij mannen. En juist daarom zijn boeken als dit heel belangrijk. Voor mij vaak een bron van herkenning, maar niet altijd. De verhalen worden door heel verschillende vrouwen verteld, waaronder ook door schrijfster Judith Visser, die vorig jaar haar boek Zondagskind over autisme uitgaf. Aanrader voor iedereen met autisme of voor mensen die er in hun directe omgeving mee te maken hebben.

*****

Marjon

3 gedachten over “Vrouwen met autisme”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.