Waar het licht is

waarhetlichtis

Auteur: Jennifer Niven
336 pagina’s
Uitgeverij Moon
Jaar 2015

Over het boek:
Een meisje leert weer van het leven te houden door een jongen die van plan is te sterven.
Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus. Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Recensie Clasien:
De voorkant geeft de slaapkamermuur van Finch weer waar hij allerlei papiertjes op plakt met dingen die hij belangrijk vindt. Ik geef 4 ipv 5* omdat ik het verhaal soms langdradig vind en hierdoor geneigd was om stukken over te slaan, jammer want het is een prachtig emotioneel verhaal.

Waar het licht is beschrijft het liefdesverhaal tussen Finch en Violet, twee totaal verschillende personen die elkaar langzamerhand ontdekken en vriendschap sluiten. Het verhaal wordt in hoofdstukken verteld, dan door Violet dan weer door Finch. Bij Violet haar hoofdstukken staat telkens: Nog …dagen tot de diploma-uitreiking, ze is erg met school bezig. Bij Finch: Ik ben weer wakker, 6de dag, hij telt de dagen dat hij leeft.

Violet Merkey is populair, een cheerleaderstype samen met haar zus Eleanor hebben ze een online magazine EleanorandViolet.com. Violet is de schrijfster en Eleanor de ontwerpster. Tijdens een auto-ongeluk vind Eleanor de dood en Violet overleeft met een paar schaafwonden. “Eleanor haar leven werd afgenomen, zonder dat zij iets in te brengen had”. Hierna schrijft Violet niet meer “Dat ogenblik dat onze auto door de vangrail boorde stierven mijn woorden ook”.

Theodore Finch (Freak) wil zijn leven beĂ«indigen, hij voelt zich volkomen leeg. Is extreem. “Is het vandaag een goede dag om dood te gaan? Dat vraag ik me af als ik ‘s ochtends wakker word. Als ik ‘s nachts wakker lig doordat mijn hersens niet uit willen omdat ze nog zoveel hebben om over na te denken. Is vandaag de dag? En als het vandaag niet is – wanneer dan wel?”

Ze ontmoeten elkaar op de rand van een zesde verdieping hoge klokkentoren op school. Hier begint het verhaal. Samen doen ze een schoolproject: een zwerftocht door Indiana. Dan verdwijnt Finch “Er was niks waarvoor hij nog lang zou willen blijven”. Violet geeft zichzelf de schuld “Ik weet dat ik meer had kunnen doen. Ik had moeten zien wat er aan de hand was”. Ze moet leren met deze tragedie om te gaan.

“Theodore Finch – ik leefde. Ik brandde fel. En toen stierf ik, maar niet echt. Want iemand als ik kan niet, zal niet sterven zoals andere mensen. Ik zal altijd blijven bestaan in de geschenken en de mensen die ik achterliet”.

Dit verhaal zit vol met citaten van Virginia Woolf. “Je bent niet alleen. Het is niet jouw schuld. Er is hulp te vinden.”

****

Mening Marjon:
Een heftig maar heel mooi boek dat je raakt: daar is de auteur zeker in geslaagd. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Violet en (Theodore) Finch op een moment dat ze allebei op een richel staan en misschien wel willen springen. Ze hebben ieder hun eigen reden: Violet heeft iemand verloren (haar zus bij een ongeluk waar ze zelf heelhuids afkwam) en Finch lijdt aan bipolaire stoornis, iets wat een tijd niet duidelijk is. Vanaf dat moment trekken ze samen op en Finch leert Violet verder te gaan met haar leven. Ze beleven een prachtige liefde. Maar kan dit Finch ook helpen? Het boek is ook verfilmd.

*****

Clasien en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.