Warme melk

 

Auteur: Deborah Levy
Uitgever: De Geus
Jaar: 2017
Bladzijden: 240

Over het boek:
Het is pas elf uur en ik zou nu ook op mijn rug in zee kunnen drijven en naar de √©chte nachtelijke hemel en de √©chte Melkweg kunnen kijken, maar ik ben bang dat er kwallen zitten. Ik ben gistermiddag gebeten en daar heb ik een brandende, paarse striem op mijn linkerbovenarm aan overgehouden. Ik moest over het hete zand naar de EHBO-keet aan de andere kant van het strand rennen om zalf te halen bij de student (volle baard) die daar de hele dag kwallenbeten van toeristen moet verzorgen. Hij vertelde dat kwallen in Spanje ‘medusa’s’ worden genoemd. Ik dacht dat de Medusa een Griekse godin was die werd vervloekt en in een monster veranderde en dat iedereen die haar aankeek versteende door haar indringende blik. Dus waarom zouden ze een kwal naar haar vernoemen? Ja, zei hij, maar volgens hem leken de tentakels van de kwal op het haar van de Medusa, dat altijd wordt afgebeeld als een wirwar van kronkelende slangen.
Ik had de gele vlag met het cartooneske plaatje van de Medusa voor de EHBO-keet gezien. Ze heeft slagtanden en kijkt waanzinnig uit haar ogen.
‘Als de Medusavlag gehesen is, kun je beter niet gaan zwemmen. Maar dat moet je natuurlijk zelf weten.’

Mening Marjon:
Ik moest even wennen aan de directe schrijfstijl, maar vanaf de eerste bladzijde pakte het boek me en bleef ik lezen. Je beseft al gauw waar het om draait: de benauwende band tussen Sofia en haar moeder. Haar moeder is ziek, maar soms ook niet en het lijkt er op dat ze veel klachten voorwendt om Sofia aan zich te binden. Sofia geeft alles op om voor haar moeder te zorgen en zoekt een weg om zich daarvan te bevrijden. Je moet goed je aandacht bij het boek houden: sommige stukjes die Sofia vertelt zijn dingen die ze droomt en ze switcht heen en weer van dromen naar werkelijkheid. Dat vond ik zelf een beetje vervelend, alsof de rem steeds van het verhaal gehaald wordt. Tegelijk besef ik dat dat juist nodig is om Sofia goed neer te zetten. Ze is erg zoekende: loskomen van haar moeder, experimenteren met seks: valt ze op vrouwen, op mannen of op allebei? Een interessant kijkje in het hoofd van een jonge vrouw die de wereld nog moet ontdekken met als achtergrond Spanje en Griekenland.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.