Weet je nog…?

… dat er ooit alleen maar papieren boeken bestonden en dat was ook wat we lazen. En toen kwam zo’n 10 jaar geleden de eReader opeens tevoorschijn. En net als dat we ooit dachten dat we niets met een mobieltje zouden doen, vonden we dat ook niet zo’n fantastisch idee. Ik schreef er een blogje over op het oude Uitgelezen op 27 augustus 2009 en het is zo leuk om te lezen hoe wij daar allemaal op reageerden. Ik plaats het volledige blogje met reactie hieronder.

Ik lees bijna alleen nog maar digitaal. Na 3 Sony readers stapte ik over een Kindle (wat mij betreft nog steeds een aanrader) en tegenwoordig lees ik vanaf de iPad mini 4 – iets wat mij heel goed bevalt.

En jullie?

__________________________________

Sony en Bol hopen op een doorbraak digitaal lezen
AMSTERDAM – Zo’n tweeduizend Nederlandstalige en ruim honderdduizend Engelstalige digitale boeken zijn sinds woensdag te koop bij webwinkel Bol.com. De winkelier werkt samen met Sony, dat twee nieuwe e-readers op de Nederlandse markt brengt.
 
Dat hebben de twee bedrijven woensdag bekendgemaakt bij een presentatie in Amsterdam. De nieuwe Readers van Sony maken in Nederland hun Europese debuut. Volgens Rick Londema van Sony bieden de apparaten een prettige leeservaring, omdat de Readers gebruikmaken van elektronische inkt. Daardoor zou het gebruik van de Reader vergelijkbaar zijn met lezen van papier, ook bij fel zonlicht.
E-readers zijn in Nederland al langer verkrijgbaar, maar een doorbraak naar het grote publiek blijft tot dusverre uit. De twee denken met de Readers het grote publiek wel te kunnen bereiken.
Belangrijk wapen is daarbij volgens de twee bedrijven de relatief lage prijs: de goedkoopste Reader – de Pocket Edition met een scherm van 5 inch en een capaciteit van 350 boeken, moet 199 euro kosten. Een duurder model, de Touch, beschikt over uitbreidbaar geheugen en een aanraakscherm. Die kost 100 euro meer. De meeste in Nederland verkrijgbare e-readers zijn aanzienlijk duurder.
Netwerk
In tegenstelling tot veel van de duurdere e-readers, zijn de apparaten van Sony echter niet uitgerust met een draadloze internetverbinding om boeken te downloaden. De titels moeten met behulp van een kabeltje van de computer naar de e-reader worden gekopieerd.
In de Verenigde Staten introduceerde Sony dinsdag een nog een Reader die verbonden is met het mobiele breedbandnetwerk van telecombedrijf AT&T.
Volgens Londema zou een netwerkverbinding de apparaten echter veel duurder hebben gemaakt.
Kranten
Een netwerkverbinding wordt vooral interessant als het ook mogelijk wordt om een abonnement te nemen op een digitale editie van een krant of tijdschrift, dat dan automatisch op het apparaat kan worden bezorgd. De twee bedrijven zeggen daarover ‘met verschillende partijen’ in gesprek te zijn.
Lokale titels
Van eerdere versies van de Reader werden wereldwijd een half miljoen exemplaren verkocht, waarvan 300 duizend in de Verenigde Staten. Gemiddeld kochten de eigenaren daar dertien digitale boeken, zo’n vier miljoen in totaal. In Nederland hopen de twee dit jaar ‘enkele duizenden Readers en enkele tienduizenden boeken’ te verkopen.
Om die cijfers te kunnen halen, is van kritiek belang dat er voldoende lokale boektitels verkrijgbaar zijn, beseffen de twee bedrijven. Bij de lancering van de Readers heeft Bol.com zo’n tweeduizend Nederlandse titels op voorraad, en daar komen volgens Daniel Ropers van Bol.com voor het einde van het jaar “nog duizenden bij”. Enkele grote uitgeverijen, zoals PCM en NDC-VBK, werken mee. Daarnaast zijn ruim honderdduizend Engelse boeken beschikbaar.
Goedkoper
Een elektronisch boek is volgens Ropers zo’n 20 procent goedkoper dan hun papieren evenknie. Dat het verschil niet groter is, komt omdat e-books in Nederland onder het hoge btw-tarief van 19 procent vallen. Op een traditioneel boek wordt 6 procent belasting geheven. Ropers hoopt dat dat gaat veranderen.
Beveiliging
De boeken worden verkocht in het bestandsformaat ePub, en zijn voorzien van technologie die piraterij moet voorkomen. Volgens Ropers heeft de boekenbranche daarbij wel geleerd van de fouten die online muziekwinkels in het verleden met kopieerbeveiliging hebben gemaakt. “Bij legaal gekochte muziek werd normaal gebruik gefrustreerd, waardoor consumenten in de illegaliteit werden gedrongen.”
Anders dan veel online aangeschafte muziek, zijn de boeken zijn niet gebonden aan een specifiek apparaat: bijna alle huidige e-readers ondersteunen ePub, en kunnen de gekochte titels weergeven.
Amazon
Ook de meeste online boekverkopers ondersteunen die technologie. Gebruikers van een Reader zijn dus niet gebonden aan Bol.com. De belangrijkste uitzondering is Amazon, dat voor zijn e-reader Kindle een eigen formaat heeft ontwikkeld dat niet uitwisselbaar is.
De elektronische boeken die Bol.com verkoopt, kunnen op vier apparaten tegelijk geĂŻnstalleerd worden. Dat moet volgens Ropers zorgen dat ‘normaal gebruik’ mogelijk blijft. Klanten kunnen boeken zo gemakkelijk delen met hun partner of uitlenen aan vrienden.
Bron: nu.nl KLIK
*****
Wat vinden jullie hier nu van? Ik kan roepen dat ik een papiermens ben, een basismens, maar ik ga ook nieuwe gadgets niet uit de weg. En voor deze fanatieke lezer is dit natuurlijk hĂ©Ă©l interessant. Tien dikke pillen las ik deze vakantie uit. En ik had nog meer bij me, omdat ik van te voren nooit weet waar ik zin in heb. Heb je een E-book gevuld (en de prijzen van de boeken vallen me heel erg mee KLIK), heb je gewoon ‘alles’ bij je. Ideaal. Ook al gezien het feit dat ik veel reis. Voorlopig heb ik geen geld en kijk ik verlekkerd toe. En als er nog nieuwe ontwikkelingen komen – bijvoorbeeld een in het Nederlands mĂšt netwerk – dan zal het wel de moeite waard zijn om even te wachten. Waarschijnlijk is het zo dat alle fanatieke lezers over een paar jaar allemaal zo’n ding hebben. Wel iets om naar uit te kijken.
Marjon.

Reacties

Musicalfan op 27-08-2009 07:27
Ik weet het niet….ik ben toch wel een blader-mens geloof ik. Ik lees de krant, we zijn abonnee en hebben daardoor ook de mogelijkheid om diezelfde krant gratis op de website te lezen. Toch doe ik dat nooit. Lezen vanachter de computer trekt me niet. Dit is dan een apparaatje, daar kan je dan wel mee op de bank zitten (of in bad waarin ik ook nog wel graag eens lees), maar ik ben wel benieuwd naar het kostenplaatje…. je betaalt voor het apparaat maar daarna komen er dan nog downloadkosten overheen voor het boek of tijdschrift dat je wilt lezen denk ik?
Ik ben lid van buzzer, ik zou zoiets best willen buzzen om het te testen…….

Marjon op 27-08-2009 07:43
@ Musicalfan… Met dit apparaat kun je ook bladeren, gewoon een bladzijde omslaan. En de schermkwaliteit is zodanig dat het echt lijkt op een boek. Dus niet te vergelijken met onze schermen. De kosten van de boeken liggen tussen de 5 en de 15,00 dus daarvoor hoef je het ook niet te laten. :-)))))
Krant op internet lezen doe ik ook niet graag. Maar dat is toch iets anders dan een digitaal boek denk ik. Ik ben ook een papiermens hoor. Maar ik sta er wel voor open. Stel het voor aan Buzzer! 🙂

Josefini op 27-08-2009 09:51
Ik zou het nooit willen gebruiken in plaats van, maar wel ernaast.
Ik lees nu ook al op mijn mobiel. Met name omdat elektronische boekenlezers zo duur zijn.
En als ik op mijn laptop via Mobipocket lees, dan heb ik ook al een blader-ervaring. Dat vind ik wel prettig lezen, dus zal dit ook wel fijn zijn. Handig is dan ook dat je de letters zo groot kunt maken als je wilt (zal met deze toch ook wel zo zijn?) en dat is wel handig.

Martin op 27-08-2009 14:23
Ik denk dat je er gauw aan went. Wij hadden op het werk ook zo’n ding. Het werkt heus wel. Het is alleen peperduur nog. Ik wacht nog een paar jaar. 😉 Op sommige modellen kan je meer lezen dan alleen ebooks. Ook html en txt en foto’s en zo. 🙂
Ik zal misschien ooit een pocket editie willen kopen voor erbij, zoals Fini zegt. 🙂

Viv op 27-08-2009 21:08
Nee op dit moment denk ik nee
zit al lang genoeg achter beeldschermen op een dag hihi…
luisterboeken trekt mij ook al niet!

Mickaatje op 29-08-2009 09:30
Nouja boeken lezen doe ik al niet, maar het nieuws volg ik wel via de gsm (of pc) en dat is het. Maar dit is wel een mooi alternatief! Je kan overal lezen waar je bent, en het scheelt veel gesleep! (handig in de vakantie; zit je niet met het gewicht van boeken haha!)

Marjon op 29-08-2009 14:51
@ Fini… Nou inderdaad… Ernaast. Ik zou ook niet willen dat de echte boekwinkel gaat verdwijnen. Daar pik ik nog altijd de meeste ideeĂ«n voor een boek op. Maar – na de aanschaf van je E-reader – ben je wel ook goedkoper uit met boeken aanschaffen. Het lijkt me toch wel handig! Mobi-pocket had ik toch ook een tijdje – na een tip van jou. Maar uiteindelijk vind ik het op een gewoon notebookscherm weer minder prettig lezen. Zo E-reader zou heel prettig zijn. Maar dat moet ik eerst eens ervaren…
@ Martin… Maar ik zou het niet tĂš klein willen hebben. Het liefst toch wel boekmodel zeg maar. Lijkt me wel makkelijk met krant lezen of zo.
@ Viv… Luisterboeken zijn ook niet helemaal mijn ding. Maar dat komt omdat je dan afhankelijk bent van de stem, die ook weer zijn eigen intonatie heeft.
@ Zusje… Ja, handig hĂš. Maar in de toekomst kun je er ook – zo denk ik – tijdschrijften en kranten op lezen. Libelle, Margriet, handig toch?

Doetje op 11-09-2009 15:56
Er zijn zeker voordelen betreft het digitaal lezen, maar ik schat de kans klein in dat ik er zelf aan ga beginnen. Ik sjouw liever een hele hoop boeken mee omdat ik het geweldig vind met m’n neus in de boeken te zitten. Het is wat onhandig misschien om een dikke pil in de trein te lezen of in het vliegtuig, maar ik blijf stug voor de boeken gaan.
Groetjes.

Marjon op 11-09-2009 16:01
@ Dewi… Ik denk dat dat uiteindelijk voor mij ook geldt. Maar toch… Erbij misschien… Ooit…

Mo op 11-09-2009 21:01
… ik weet het niet… het is natuurlijk wel een leuk en handig gadget, maar ik betwijfel of ik het prettig zal vinden om zĂł te lezen… denk het niet. Toch fijn om idd papier in je handen te hebben, bladzijden om te slaan, gedrukte letters op dat papier. Ik hoop dat dat nog lang blijft, en niet wordt verdrongen door de het digitale scherm :-s
*heeft sowieso een pesthekel aan onscreen lezen*

Marjon op 13-09-2009 10:13
@ Mo… Ja, maar dit zou ander licht zijn, meer het boekgevoel geven. Dus je kan het niet vergelijken met het scherm van je pc of laptop (nou ja, die gebruik je geloof ik nooit). Misschien wordt het dan toch tijd dat ik R&S op papier zet hĂš. ;-)))) Maar net als jij hoop ik ook dat papieren boeken wel blijven, gewoon zoals het nu is.

2 gedachten over “Weet je nog…?”

  1. Inmiddels zo ingeburgerd de e-reader
    Ik heb een fijne kobo met kobo plus abonnement maar lees nog het meeste op papier. Grappig mijn reactie van 10 jaar geleden (waar blijft de tijd..)

    1. Ja, dat geeft digitaal lezen iets extra’s: zo’n KOBO Plus abonnement. Daar heb ik ook veel plezier van. En soms staat er een boek niet op KOBO en is het wel digitaal bij de bibliotheek te leen. Ik lees af en toe papier, maar mijn voorkeur gaat uit naar digitaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.