Wildernisjaren

Wildernisjaren

 

Auteur: Linda Nijlunsing
Uitgever: Ambo
Jaar: 2013
Bladzijden: 466

Samenvatting:
Na het overlijden van haar moeder vertrekt de Groningse Linda Nijlunsing uit Nederland. Na vele omzwervingen belandt ze in Alaska, waar ze Jim ontmoet, een boomlange man die zich teruggetrokken heeft in de natuur en in zijn levensbehoeften voorziet door de jacht op pelsdieren en vissen. Linda valt als een blok voor Jim en gaat bij hem wonen in zijn hut aan de Yukon-rivier, tientallen kilometers van de bewoonde wereld. Linda beheert de moestuin, ze vangt zalm, ze leert sledehonden mennen, stekelvarkens schieten en elanden
villen. Samen met Jim zet ze klemmen voor marters en wolven. Ze past zich volledig aan zijn leven aan en trotseert de barre omstandigheden. Makkelijk is dat niet, ze voelt zich soms eenzaam en bang. Jim windt er geen doekjes om; hij zoekt een vrouw die zijn leven makkelijker maakt. Als Linda zwanger wordt realiseert ze zich dat ze die uitspraak veel letterlijker had moeten nemen dan ze aanvankelijk dacht.

Mening:
Dit boek wilde mijn vader graag als ebook lezen op een moment dat er geen ebook van was. Pas na zijn dood ontdekte ik dat het er nu wel als ebook is. Ik heb het voor hem gelezen. Dat gaf een emotionele lading. Maar ik ben diep onder de indruk van dit verhaal. Linda leidt een wel erg bijzonder leven daar in Alaska – niet altijd even leuk. Ik had ook wel moeite met het doden van dieren, maar Linda bleef daar ook moeite mee houden. Maar je waant je bijna daar, het is zeer beeldend geschreven. Absoluut een aanrader!

*****

Marjon.

 

 

3 gedachten aan “Wildernisjaren”

  1. Bijzonder dat je het boek met de gedachte aan jouw vader hebt gelezen, dat geeft het lezen ervan een extra dimensie.
    Het lijkt mij een mooi en interessant boek, niet alleen omdat Alaska altijd al tot mijn verbeelding heeft gesproken, maar ook vanwege het verhaal van Linda zelf. Ik hou dit boek in gedachten.

    1. Elly, dat deed het zeker! Maar het boek zelf is het ook waard. Ze heeft daar een bijzonder leven geleid en dat heeft ze heel goed in een boek omgezet. Het is er ook in paperback, maar ik schaf meestal de digitale versies aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.