Writing tag

Zoals sommige bezoekers al weten, ben ik een amateur-schrijver. Schrijven is mijn eerste taal, ik ben altijd aan het schrijven, als het niet op de laptop of op papier is, dan is het wel in mijn hoofd. Na een tijdje een verhalen-website achter een wachtwoord te hebben gehad, heb ik inmiddels een nieuwe verhalen-website aangemaakt. Nee, er staat nog geen verhaal op, maar dat gaat wel komen 😉 Je vindt de website hier: KLIK

Omdat ik glutenvrij eet, volg ik de blog van Miss Glutenvrij (erg leuke blog, absoluut een aanrader!) en ook zij schrijft graag en vaak; ze heeft er zelfs haar beroep van gemaakt. Ze plaatste een writing tag en deze heb ik overgenomen en plaats ik hier Ăšn op mijn verhalen-website.

1. Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Ik kan me niet herinneren dat er een tijd was dat ik niet schreef. Ik kreeg toen ik 9 was mijn eerste dagboek (met slotje) en schreef daarin niet bepaald waarheidsgetrouw haha. Ik liet mijn fantasie heerlijk de vrije loop. Bladzijden vol met toen nog vreselijke hanenpoten ontstonden er.

2. Wat vind je leuk aan schrijven?
Schrijven is eigen baas zijn over het verhaal. Als ik een boek lees, loopt het wel eens heel anders dan ik zou willen. Als ik zelf schrijf is het net alsof ik een boek lees dat helemaal loopt zoals ik in gedachten had. Schrijven lijkt wel iets dat buiten mij om gaat. Je gaat schrijven en het is net alsof een andere kracht je hand stuurt. Vaak ben ik zelf verrast door de wending van een verhaal wat ik zelf schrijf – en daarmee bedoel ik niet dat ik het dan zo goed vind, maar dat ik er niet over nagedacht had het verhaal zo’n wending te geven. Soms is schrijven helemaal niet leuk. Dan worstel je zelf met dingen en moet je eerst door een lading emoties heen om te kunnen schrijven. Ook moet ik rust om me heen hebben. Als ik dat niet heb (teveel verplichtingen of zorgen) kan ik niet schrijven en als ik niet schrijf word ik weer onrustig. Lastig om dat te doorbreken en dan vind ik dat ‘moeten’ schrijven helemaal niet leuk.

3. Is er een specifiek genre waar je in schrijft?
Niet bewust, maar het eindigt wel vaak in een roman. Wat ik ook leuk vind: een soort column over een ander, een gesprek wat ik opgevangen in de tram of zo. Of dat wat iemand in me opriep, een volkomen vreemde die ik ergens tegenkwam of zag. Dan begin ik in mijn hoofd al te schrijven en krijg ik pas rust als ik het ‘op papier’ heb.

4. Wat is je favoriete schrijfplek en hoe ziet deze eruit?
Ik ben vaak alleen, iets waar ik erg van houd en dat zijn momenten dat ik graag schrijf. En dat doe ik dan het liefste in de woonkamer, laptopje op schoot en muziek op en het gaat vanzelf. ‘s Zomers schrijf ik ook graag in de tuin, maar dat kan ik toch alleen maar als er stilte om me heen is. Zelf gekozen muziek kan ik wel hebben, maar niet als een ander dat opzet en ook geen televisie, gekwebbel van buren in de tuin, vliegtuigen die overgaan… Ik ben gauw afgeleid.

5. Schrijf je het liefst met de hand of op een computer?
Tegenwoordig op mijn laptop. Vroeger heb ik eindeloos veel met de hand geschreven, altijd met vulpen. Ik had twee vulpennen, beide van Parker. Zodra er een punt aan het slijten was, stuurde ik de vulpen op naar Parker – toen een gratis service van Parker, ze plaatsten er een nieuwe punt op. En dan ging ik verder schrijven met de andere vulpen. Zo schreef ik in drie jaar tijd 25.000 kantjes van de A4-schrijfblok. De vulpenpunten en – inkt vlogen er doorheen.

6. Laat je door jou geschreven verhalen/gedichten aan anderen lezen?
Ja en nee. Ik ben heel kieskeurig, het meeste houd ik voor mezelf. Ik lees erg veel (2 à 3 boeken in de week) en daar word je heel kritisch van. Niet alleen wat betreft boeken, maar ook wat betreft je zelf schrijft. Tegelijk heb ik die erkenning niet nodig; voor mij is schrijven vooral plezier, emotie en misschien wel noodzaak 😉 Dat is ook de reden dat ik er nooit mijn beroep van heb willen maken. Maar ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens iets zou willen uitgeven. En als ik zover ben wil ik natuurlijk wel dat iedereen het gaat lezen 😉

7. Hoeveel tijd besteed je per week aan schrijven?
Heel veel. Elke dag. Daar kan ik kort over zijn.

8. Heb je wel eens een Writers Block gehad?
Niet dat ik echt weken niet kon schrijven. Wel dat het af en toe een dag niet lukt, soms twee dagen. Dan ga ik dat ook niet forceren, want als ik tegen heug en meug ga schrijven, schrijf ik alleen maar rotzooi. Dus ik kan dan beter andere dingen doen. Als het om uit de hand gelopen hobby’s gaat kan ik ook – zoals ik net al vertelde – lezen toevoegen en fotograferen (KLIK en KLIK). Ik verveel me nooit, ben altijd bezig en vermaak me prima in mijn eentje.

9. Is er een boek van jou gepubliceerd (zo ja, waar kan ik deze kopen) of zou je dat in de toekomst willen?
Nee, maar het is toch wel een wens van mij. Ik moet er emotioneel aan toe zijn.

10. Heb je wel eens een schrijfcursus of workshop gedaan? Helpt dit jou met schrijven?
Ja, ik heb twee cursussen gevolgd, maar zoiets ga je doen als je dat schrijven al in je heb zitten. Ik heb er absoluut van geleerd, maar kan niets met regels betreffende dat schrijven. Schrijven is emotie, daar wil ik niet over nadenken. Zodra het verhaal staat, pas ik wel een regel toe: wegstrepen. Vaak blijft de helft maar over haha.

11. Op welk verhaal/gedicht ben je zelf erg trots?
Op een verhaal dat ik hier R&S noem en wat heel erg met mij verweven is. Het is dat verhaal van 25.000 handgeschreven kantjes en is geĂŻnspireerd op mijn liefde voor de band Queen en het leven van Freddie Mercury. Het staat op internet, maar is alleen toegankelijk voor dierbaren omdat dat verhaal heel erg van mij is. Ik sluit niet uit dat dat altijd zo blijft. Ik ben het wel aan het herschrijven, dus wie weet ooit. Dat verhaal begon ik in januari 1992 te schrijven (1,5 maand na de dood van Freddie Mercury) en is een heel eigen leven gaan leiden. Het zit heel erg in mijn systeem en is elke dag in mijn gedachten.

Tot zover deze writers tag. Erg leuk om in te vullen. Wil je het overnemen? Ga je gang! Laat je me weten dat je dat hebt gedaan en waar het is geplaatst?

Marjon.

8 gedachten aan “Writing tag”

  1. Wist wel dat je van lezen en schrijven houd, maar heb me nooit gerealiseerd dat schrijven zo’n belangrijk aspect van je leven vormt! Mooi!

  2. Ik wist helemaal niet dat je zelf ook schrijft… Erg leuk om te lezen en ik ben weer een stukkie meer te weet gekomen over jou 😉 Zou toch mooi zijn als op een dag jouw boek in de boekenwinkels ligt!

    1. Wie weet… Ik denk dat ik daar toch naar toe leef… Om daar een poging naar te doen! Misschien plaats ik wel wat vaker een persoonlijk blogje hier. Moet toch kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.