Auteur: Marlies Allewijn
428 pagina’s
Uitgeverij Kluitman
Jaar: 2016
Het verhaal:
De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen ‘een klusje op te knappen’, zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende. Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders ‘verbannen’ naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt ‘dit hele verhaal’ met rust te laten, is Ize’s nieuwsgierigheid gewekt.
Recensie door Clasien:
Een dik boek met een matig verhaal, juist omdat het boek zo dik is. Er zijn veel langdradige stukken tekst, vooral in het verhaal van Ize. Dit vind ik jammer want anders was het zeker een 4* boek geworden. Het verhaal is namelijk interessant, vooral de verhalen over het leven van Janna tijdens de Tweede Wereldoorlog (1944).
Het boek Ze was 16 vertelt twee verhalen. Het verhaal van Ize, 16 jaar, die haar vakantie in Zeeland bij haar oma verblijft. Wanneer ze een oude foto ontdekt met een evenbeeld van haar oma erop, komen er vragen en gaat Ize samen met Flip, zijn opa en haar oma op onderzoek uit. Wie is deze jongedame? Wat doet opa Willem met haar op die foto? De geschiedenis ontrafelt zich tijdens het lezen van dit verhaal.
Daarnaast het verhaal van Janna (de jonge vrouw op de foto) die leeft tijdens de WO. “Zij moet voor de Duitsers gaan werken. En niet haar moeder. Dat weet ze zeker. En haar vader weet het ook. Hij zegt het alleen niet”. Je leest hoe het leven van Janna verloopt, hoe ze Willem leert kennen en over hun ontluikende liefde.
Opa Willem laat na zijn overlijden een geheim verleden achter, oma heeft zich er nooit in verdiept, maar nu samen met de hulp van Ize wil ze er meer over weten. De moeder van Ize wist al iets van deze geheimen af. “Je moeder heeft ooit iets ontdekt over haar vader waardoor ze nu denkt dat hij slecht was. Wil jij je opa slecht vinden? Wil je dat oma dat vindt?” Willem was in mijn ogen gereserveerd, altijd op zijn hoede. “Ik zou hem nooit als lief bestempelen, maar ook zeker niet als slecht”.
Wanneer ben je tijdens oorlogsjaren slecht, wie bescherm je tijdens deze moeilijke jaren. Ga je voor hulp van je eigen gezin of ga je mee in de massa…
***1/2
Clasien.