Zij die moet sterven (Millennium 6)

Auteur: David Lagercrantz
Uitgever: Signatuur
Jaar: 2019
Bladzijden: 304

Over het boek:
Lisbeth Salander maakt zich op voor de finale strijd met haar zus… Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over Rusissche troll factories, wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?
Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal troll factories is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen…

Mening Marjon:
Je kan natuurlijk blijven verwijzen naar de eerste drie delen die nog door de originele auteur Stieg Larsson werden geschreven maar dit is alweer het derde deel van de hand van David Lagercrantz en ook hij schrijft goed. Het is alleen anders. Vooral Lisbeth Salander vind ik anders neergezet en ik mis de Lisbeth uit de eerste drie delen. Desalniettemin is ook dit boek weer een boek vol actie, spanning en vaart en je legt het niet makkelijk meer weg. Millennium, de krant waar hoofdrolspeler Mikeal Blomkvist voor schrijft speelt een behoorlijk ondergeschikte rol maar de rest van de voorgaande boeken loopt door: de speciale band tussen Mikeal en Lisbeth en vooral de jeugd van Lisbeth. Daarnaast loopt een verhaal op zichzelf: een expeditie op de Mount Everest lang geleden waarbij een overleden zwever een grote rol speelde. Verhaal zit goed in elkaar.

*****

Marjon.

Voorgaande delen:

    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.